Marco Polo ‘tour de Dalmatie’

Predstavljanje knjige

Prva etapa ‘tour de Dalmatie’ počinje u Dubrovniku ovu subotu u 22. 4. u 11:30 (Pomorski muzej, Tvrđava sv. Ivana)
Korčula 24. 4, 19:30, Gradski muzeja Korčula (3 kat)
Split 25. 4, 18:30,  Alliance Française
Zadar 26. 4, 19:00, Zadarsko Sveučilište

Ususret skorašnjem otvorenju Marko Polo Centra u Korčuli, Gradski muzej Korčula (uz lokalne suradnike Kutak Knjiga i Gradska knjižnica Ivan Vidali), organizira turneju predstavljanja knjige ‘Marco Polo’ u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj, francuskim veleposlanstvom, Alliance Françaiseom te odjelom romanistike na Zadarskom sveučilištu.

Dr. sc. Thomas Tanase, sveučilišni profesor povijesti na Sorboni u Parizu, boravit će u Hrvatskoj sedam dana gdje će predstaviti svoju knjigu o velikom svjetskom putniku Marku Polu u Dubrovniku, Korčuli, Splitu i Zadru. Tanasova knjiga spominje i ‘vjerojatnost’ da je Marko Polo porijeklom iz Dalmacije.

Ovaj više etapni ‘tour de Dalmatie’ se preklapa s vikendom u kojemu se obilježava  manifestacija pod nazivom ‘Noć knjige.’  Opis slavnog putovanja između Japanskog i Jadranskog mora u Knjizi svjetskih čudesa, izvorno je pisana na francuskom jeziku (Livre des merveilles du monde) i dan danas se čuva u Francuskoj nacionalnoj biblioteci.

Ta je knjiga bila jedan od prvih bestselera te je zbog nje Marko Polo već za života postao slavna osoba. Njegova je knjiga jedan od rijetkih tekstova srednjega vijeka koji se i dan danas čita, intrigira i potiče maštu suvremenih ljudi.

Marko Polo centar u Korčuli, pored stalne izložbe o životu Marka Pola, namjerava se  baviti i međunarodnim projektima, baš kao što je narode povezivao Marko Polo, kao što to danas ih povezuje ova knjiga.