“Subversive festival” odaje počast događanjima “Svibanj 68.”

Od 6. do 23. svibnja 2018. – Kino Europa i Kino Tuškanac – Zagreb

 

Događanje Svibanj 68. najvažniji je društveni pokret u Francuskoj u XX. stoljeću koji je označio temeljni prekid u političkoj povijesti i mentalitetima ljudi. Francuski institut u Hrvatskoj, Subversive film festival i Human rights film festival zajedno će obilježiti njegovu 50. obljetnicu nizom događanja: 

 

Izložba “U srcu svibnja 68.”

Kino Europa  – od 6. do 23. svibnja 2018.

Ova zbirka od 43 fotografije koje je Gras snimio tijekom najslavnijeg pariškog svibnja pronađene su u njegovoj osobnoj arhivi nakon njegove smrti 2007. godine.  Brojni fotografi svjedočili su tim burnim danima, no Philippe Gras jedan je od rijetkih koji su znali ne samo uhvatiti trenutak i pokret, već i prepoznati pravi smisao tog razdoblja promjena i prijepora. 

 

Filmovi

 

“Svibanj 68., neobično proljeće” Dominiquea Beaux

Utorak 8. svibnja u 17h (1. dio) – Kino Europa, dvorana Müller
Srijeda 9. svibnja u 17h (2. dio) – Kino Europa, dvorana Müller

Ovu seriju od dva dokumentarna filma, koji će popratiti izložbu Philippea Grasa, napravio je povjesničar i filmaš Dominique Beaux. Filmovi prikazuju događanja iz svibnja 1968. u Francuskoj s gledišta onih protiv kojih su događanja iz svibnja 68. bila uperena: predstavnika javnog reda, vlasnika tvrtki, političara…

Ova dva filma, koja nas vode u istraživanje labirinta kontradiktornih i komplementarnih sjećanja, pomažu nam shvatiti snage i slabosti tog, iz temelja poljuljanog, društvenog poretka.

Produkcija : Les Films des quatre Planètes.

 

“Umrijeti s trideset godina” Romaina Goupila

Nedjelja 13. svibnja u 21h45, Kino Tuškanac

U ovom dokumentarcu, ostvarenom 1981. godine, koji je osvojio Zlatnu kameru u Cannesu 1982. i Cesara za najbolji prvi film 1983., Roman Goupil donosi portret svog prijatelja Michela Recanatija, vođe prosvjeda koji je izvršio samoubojstvo 1978. Osim pohvale pokojnom prijatelju i pregleda      njegovih godina aktivizma, ovaj film, koji se sastoji od isječaka redateljovih ranih filmova, arhiva i svjedočanstava starih drugova, evocira trockistički pokret u Francuskoj i akcijske odbore srednjoškolaca. 

 

Predavanje Sylvaina Lazarusa : “O svibnju 1968: o politici kao subjektivnosti i intelektualnosti“

Srijeda 23. svibnja u 19h – Kino Europa

Na inicijativu Human rights film festivala, francuski sociolog i antropolog Sylvain Lazarus održat će predavanje o nasljeđu Svibnja 68.

Nakon kratkog kronološkog podsjetnika na događanja, Sylvain Lazarus pokazat će cijelu lepezu subjektivnosti koje su bile na djelu tijekom manifestacija i sukoba u svibnju-lipnju 1968. u Francuskoj, sukobljujući stajališta radnika, poslodavaca i vlade. Na kraju će sa svog osobnog stajališta militanta propitati nasljeđe Svibnja 68. i način na koji je moguće odvojiti ono što se dogodilo od onoga što je bilo posljedica tih  događaja. 

Letak 5.1968.

Više informacija o Subversive film festivalu potražite ovdje : http://subversivefestival.com/