Ljetopisove filmske večeri

Hrvatski filmski ljetopis, najstariji domaći filmološki časopis koji već više od 20 godina sa znanjem i strašću donosi tekstove o svim aspektima filmske umjetnosti, najavljuje filmske večeri u sklopu Filmskih programa Hrvatskog filmskog saveza. Pozivamo vas na projekcije klasika hrvatske i svjetske kinematografije u skladu s temom aktualnog broja, uz razgovor s eminentnim kritičarima koji otkrivaju nove rakurse na kanonska djela igranog, dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma. U ugodnoj atmosferi kina Tuškanac prepustimo se majstorima i – razgovarajmo o filmu!

Prva Ljetopisova filmska večer (1. travnja 2016., 21 sat, velika dvorana kina Tuškanac) posvećena je Ludom Pierrotu (Pierrot le fou, 1965), primjeru dugogodišnje plodne suradnje redatelja Jean-Luca Godarda i snimatelja Raoula Coutarda o kojoj u posljednjem broju (84) Ljetopisa piše Dinka Radonić. Pridružite nam se u ovom bijegu na romantični jug, audiovizualnoj eksploziji s brojnim referencama na slikarstvo, književnost i filmsku povijest koja Belmonda i Karinu kao francuske Bonnie i Clydea vodi kroz pljačke, ubojstva i prijevare dvije godine prije znamenitog filma Arthura Penna.

* U sklopu Ljetopisovih filmskih večeri organizira se i promotivna prodaja aktualnog i starijih brojeva Hrvatskog filmskog ljetopisa.