Francuski program na Zagrebdoxu

Utorak, 23. veljače u 18h, CINEPLEXX, CENTAR KAPTOL

Projekcija filma

IZMEĐU NEBA I LEDA (La glace et le ciel)

Francuska, 2015, 89′

REŽIJA i SCENARIJ: Luc Jacquet

Nagrade: Filmski festival u Cannesu 2015, Filmski festival u Vancouveru 2015, Filmski festival u Adelaideu 2015, Francuska filmska panorama – Festival francuskog filma u Hong Kongu 2015

U središtu filma je Claude Lorius, 82-godišnji francuski glaciolog koji je prije više od pedeset godina prvi put posjetio Antarktiku.

Luc Jacquet otkrio je nevjerojatan novi način istraživanja klimatskih promjena. U središtu je njegova filma Claude Lorius, 82-godišnji francuski glaciolog koji je prije više od pedeset godina prvi put posjetio Antarktiku. Cijenjen je i stručan znanstvenik, najpoznatiji po proučavanju paleoatmosfere u ledenim jezgrama. U filmu otkriva tajne prošlosti analizirajući različite razine leda, nešto poput geologije smrznute vode. Jacquet mu se pridružuje na tom najjužnijem dijelu planeta kako bi doživio i zabilježio njegovu ljepotu, ali i golem utjecaj klimatskih promjena tijekom desetljeća.

Više informacija na:

http://zagrebdox.net/en/2016/program/official_programme/biography_dox/ice_and_the_sky

 

Srijeda, 24. veljače u 18h30, Festivalski centar

Masterclass : Yann Arthus-Bertrand

fotograf i redatelj

Arthus_

Yann Arthus-Bertrand je fotograf i stručnjak za zračne snimke. Napisao je nekoliko knjiga, među kojima je The Earth from the Air, koja je prevedena na 24 jezika i prodana u više od tri milijuna primjeraka. Godine 2009. snimio je svoj prvi film Home, najuspješniji ekološki film desetljeća, a Ljudski je njegov najnoviji film.

Na svom predavanju Yann Arthus-Bertrand predstavit će jedinstveni pristup dokumentaristici i na primjeru isječaka objasniti specifičnosti rada na svom najnovijem filmu Ljudski. Osvrnut će se na dvogodišnji proces prikupljanja priča iz cijelog svijeta, od svakodnevnih doživljaja do najneobičnijih života. Bit će riječi i o neviđenim zračnim snimkama koje prikazuju Zemlju u njezinu najljepšem izdanju.

Autor će predstaviti i svoj film Human 24. veljače u 21h.

Više informacija na:

http://zagrebdox.net/en/2016/zagrebdox_pro/events/masterclass_yann_arthus_bertrand_human