Povjesničar Patrick Boucherom u Zagrebu u okviru ciklusa predavanja Collège de France

Utorak 23. svibnja –  14 h, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dvorana 6 (Ivana Lučića 3): « Nacionalne povijesti i mondijalizacija : kako pisati francusku povijest danas ? »

Srijeda 24. svibnja – 11 h 30 – Novinarski dom (Perkovčeva ulica 2) : Režim istine povjesničara : živimo li u post truth vremenu ? » (u okviru simpozija « Politika, istina i povijest » s početkom u 10 h).

Povjesničar Patrick Boucheron, održat će, 23. i 24. svibnja 2017. u Zagrebu, dva predavanja u okviru ciklusa Collège de France.

Ugledni stručnjak za srednjovijekovnu povijest, Patrick Boucheron je od 2015. profesor na Collège de France (Katedra Povijest moći u zapadnoj Europi,  od 13. do 16. st). Predavao je povijest srednjeg vijeka na Ecole Normale Supérieure de Fontenay – Saint-Cloud kao i na Sveučilištu Paris I Panthéon Sorbonne. Njegovo područje istraživanja je srednjovijekovna Italija – njeni gradovi, prinčevi i umjetnici – ali također i pisanje povijesti danas. Autor je djela  Ce que peut l’histoire (2016.), Comment se révolter? (2016.) et l’Histoire mondiale de la France (2017.). Njegova razmišljanja pozivaju nas da u toj « umjetnosti misli » propitamo povijest razloga koji nas potiču na djelovanje i stvaranje drugih političkih i društvenih obzorja.

Njegovo prvo predavanje, u utorak 23. svibnja na Sveučilištu u Zagrebu govoriti će o njegovoj najnovijoj knjizi « Svjetska povijest Francuske » a posebno o načinu na koji se može obnoviti i proširiti pogled na povijesno razdoblje jedne zemlje, napokon oslobođene nostalgičnog okvira svojih velikih mitskih datuma.

G. Boucheron će također sudjelovati, u srijedu 24. svibnja u Novinarskom domu, na simpoziju « Politika, istina i povijest : gdje je Hrvatska ? » koji organiziraju Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo i Friedrich Ebert Stifftung, gdje će govoriti na temu : « Režim istine povjesničara : živimo li u post truth vremenu ?