Projekt Q’Art daje novi život zaboravljenim prostorima Ilice

Od 18. do 25. svibnja – Zagreb

 

Od 18. do 25. svibnja projekt Q’Art odat će počast najslavnijoj zagrebačkoj ulici Ilici. Riječ je o inicijativi revitalizacije urbanih centara organizirajući kulturne projekte u napuštenim poslovnim prostorima. 

U okviru suradnje s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu nekoliko umjetnika i predavača Visokog instituta likovnih umjetnosti (ISBA) iz Besançona ove će godine sudjelovati u ovom lijepom projektu: 

– dva mlada francuska redatelja Ronan Querrec i Alexandre Guffroy predstavit će svoj film « Je ne suis pas superstitieuse mais je crois aux signes » (Nisam praznovjerna ali vjerujem u znakove) u petak 18. svibnja u 14h u Akademiji likovnih umjetnosti, Ilica 85. Nakon projekcije održat će se razgovor s publikom. Ovaj film završetak je istraživačkog projekta “Simplon Express povratak u Zagreb”, koji su vodile profesorice Stéphanie Jamet i  Géraldine Pastor Lloret s Visokog instituta likovnih umjetnosti iz Besançona.

– Stéphanie Jamet, doktorica povijesti umjetnosti, koordinatorica istraživanja i suosnivačica znanstvenog centra Contrat Social, predstavit će radove svoje istraživačke grupe na temu europskog identiteta u utorak 22. svibnja u 19h na adresi Ilica 124. 

Fotograf Philippe Terrier-Herman predstavit će u srijedu 23. svibnja u 19 h na adresi Ilica 124 svoj film nastao u koprodukciji s Centrom Georges Pompidou : La Possibilité d’un rêve, des hommes en trop, une île, 2017,62min (Mogućnost sna, previše ljudi, otok). Ovaj dugometražni film daje riječ ilegalcima čije priče ističu nužnost da se i u situacijama velikih nevolja i oduzimanja pronađu poznati obrasci života, oni koje su nekoć bili rutina: obrađivanje zemlje, branje, kuhanje, pjevanje, susreti… Mjesto susreta, otok, omogućilo bi im povratak zemlji, jednostavnost načina života i osjećaja, vraćanje navikama koje su putovanja uništila.    

Više informacija pronađite na: http://projektilica.com/