Stogodišnjica Prvog svjetskog rata

2014. godine obilježit će se sto godina od početka Prvog svjetskog rata, tragedije koja je odnijela živote gotovo 10 milijuna ljudi, koja je dovela do upotrebe strašnog oružja, ostavila traga na svakoj obitelji i oblikovala sudbinu brojnih zemalja među kojima i Hrvatske.

Predsjednik Francuske Republike g. François Hollande izrazio je želju da komemoracije ovog svjetskog sukoba budu „trenutak međunarodnog bratstva“. Prema njegovim riječima, prisjećanjem 1914. godine „priznajemo zasluge Europske unije, ovog velikog ljudskog pothvata, ovog dosad neviđenog postignuća koji je osigurao mir i demokraciju u zemljama koje su bile tako strahovito razorene. (…) Time ujedno šaljemo poruku mira. Žrtve više nemaju uniforme. One počivaju, u jednakom poštovanju. Cilj obilježavanja stogodišnjice nije na površinu izvući jučerašnje bitke, već ujediniti sve zaraćene strane.“ Prvi svjetski rat „podsjeća nas na nepopustljivost koju moramo pokazati naspram mržnji, rasizmu, svakoj povredi principa i vrijednosti koje nas određuju. Podsjeća nas također na to koliko trebamo biti ustrajni kako bismo sačuvali, zaštitili ljudsko dostojanstvo. (…) Podsjeća nas na nužnost ujedinjene Europe, koja može jamčiti solidarnost i mir.“

U skladu s rečenim, Francuska podupire, ponajprije preko Misije za Stogodišnjicu, organizaciju brojnih komemorativnih događanja, kao što su sljedeća:

– 5. i 6. svibnja će, u suradnji s Ministarstvom kulture, mreža kulturnih instituta EUNIC Hrvatska, kojom predsjeda Francuski institut u Hrvatskoj, organizirati međunarodni simpozij na temu pamćenja. Kao što je to istaknuo predsjednik Hollande, „ne postoji službena povijest, ne postoji vodič za razmišljanje koji bi nam omogućio da o ratu kažemo ono što treba. Postoji samo rad znanstvenika i povjesničara.“ Ovaj simpozij za cilj ima popularizirati postojeća saznanja i aktualne teme povijesne rasprave među širokom publikom, kao i potaknuti nove interese među mladim znanstvenicima.

  • Od 21. do 28. lipnja, U Sarajevu će se održati multidisciplinarni festival (filma, arhitekture, glazbe, sporta…) koji će okupiti bosanske sudionike, zainteresirane europske države i članice Europske unije. Ovo međunarodno događanje namijenjeno širokoj publici odvijat će se u znaku spomena na jedno stoljeće europske povijesti, ali će istovremeno biti usmjereno na izazove sadašnjosti i budućnosti regije. -* 14. srpnja, predstavnici 72 zemalja sudionica Velikog rata okupit će se u Parizu kako bi poslali univerzalnu poruku mira i prijateljstva, u nazočnosti vojnika (među kojima će biti i počasna straža hrvatske zastave) te mladih civila iz svih dotičnih zemalja.
  • 3. kolovoza će se u prisutnosti Predsjednika Savezne Republike Njemačke g. Joachima Gaucka obilježiti ulazak Francuske u rat, čime će se ujedno označiti i početak održavanja raznih događanja kao što je primjerice kampanja s plakatima koji će prikazivati lica Francuskinja i Francuza, strankinja i stranaca na cjelokupnom teritoriju.
  • 12. rujna će međunarodno obilježavanje obljetnice bitke kod Marne omogućiti odavanje počasti svim borcima, uoči zajedničkog sudjelovanja predstavnika nekoć zaraćenih zemalja u međunarodnoj ceremoniji posvećenoj pomirenju i miru. -* 11. studenog će biti svečano otkriven međunarodni spomenik u Notre-Dame-de-Lorette u čast 600 000 vojnika svih nacionalnosti koji su izgubili život na ratištima u regiji Nord-Pas-de-Calais, a čija će imena u ime čovječnosti stajati jedna pokraj drugih.
  • u prosincu će na Sajmu Knjiga u Puli počasno mjesto biti rezervirano za književnost na temu Prvog svjetskog rata.

 

Korisne poveznice

Službeni portal Misije za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata:

- Francuska verzija 
- Njemačka verzija 
- Engleska verzija

Na Elysée.fr:

- G. François Hollande, predsjednik Francuske Republike, pokrenuo je obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata

Na facebooku:

- Misija za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata