Kupine i jabuke

Izložba Ateliera McClane (Francuska)

Od 15. rujna do 4. listopada 2020., Francuski institut, Preradovićeva 5

Otvorenje: srijeda 16. rujna 2020. u 19h

U okviru Festivala 36 Mountains

Uz potporu našeg partnera tvrtke Samsic

Djelo umjetničkog dvojca Atelier McClane izgrađeno je oko uobičajenih tema: mjesto politike u svakodnevnom životu, utjecaj hijerarhijskih sustava na osjetljivog pojedinca i njegovu okolinu, potraga za alternativama. Razvijaju poetske i simboličke prikaze, otvorene za narativnu interpretaciju.

Za ovu izložbu dodaju propitivanje o seoskom životu, maštanjima i mogućnostima koje on potiče. Nastavili su sa svojim grafičkim eksperimentima i dijalogom između različitih medija koji su im dragi (crtanje, slikanje, sitotisak).

Jabuka je početak “uzimanja posjeda”, kako kaže Louise Michel.

Simbol je međuovisnosti živih bića, puta prema autonomiji, ponovnog prisvajanja znanja i onoga što nas hrani.

Kupina je korov koji raste na rubovima i obrasta ruševine i jarke. Iritira one koji se bore protiv toga. Hrani prikupljače koji ga integriraju u svoj mentalni krajolik.

Izložba se sastoji od dvije velike slike na tkanini i četiri djela na papiru. Potonji se sastoje od nekoliko formata, u kojima autori eksperimentiraju sa sitotiskom i crtežom.

McClane je umjetnički dvojac sa sjedištem u Bretanji / Francuska, koji čine Julia Crinon i Hugo Marchal.

Suradnju su započeli početkom 2013. motivirani zajedničkim utjecajima i crtačkom praksom. Sitotisak i samoizdanja bili su način da steknu autonomiju, sami šire svoje djelo i evoluiraju u alternativne scene prožete snažnom etikom. Danas, iako samoizdavanje i sitotisak ostaju središnji dio njihova rada, otvorili su se i drugim izričajima (instalacije, freske, fotografije …), a svi se preklapaju i kontinuirano sastaju.

Radionica s umjetnicima : “Što je monotip?” – subota 19. rujna 2020. od 11h00 do 13h00

Radionice Francuskog instituta

Na francuskom, za cijelu obitelj od 7 godina  – cijene : 40 kn (članovi) / 60 kn