Ciklus filmova Jacquesa Audiarda

Portreti: Slojeviti likovi Jacquesa Audiarda

Kino Tuškanac, Tuškanac 1

Svi filmovi imaju hrvatske titlove.
Cijene ulaznica: 20 kuna /  10 kuna za članove HFS-a.

 

Subota 12. rujna u 19h

Prorok (Un prophète), 2009., Francuska, Italija

Krimi-drama, trajanje : 2h35

Uloge: Tahar Rahim, Niels Arestrup, Adel Bencherif, Reda Kateb, Hichem Yacoubi

Mladi Malik El Djebena 19-godišnji je sitni kriminalac, podrijetlom Arapin koji zbog napada na policajca upravo kreće na odsluženje šestogodišnje zatvorske kazne u francuskom zatvoru Brécourt. Čitav dosadašnji život Malik je proveo u popravnim domovima, no Brécourt je prvi „pravi“ zatvor u koji je dospio, zbog čega se nastoji držati po strani. On ne želi imati posla ni s jednom od dviju vladajućih zatvorskih struja, ni s korzikanskom ni s muslimanskom mafijom, vjerujući da će tako izbjeći probleme i što prije izići na slobodu. No kao nepismenog momka bez perspektive i nekog tko bi mu mogao pomoći da se snađe, Malika ni na slobodi ne čeka bolji život. No nakon što ga nemilosrdni César Luciani, sadistički šef korzikanske mafije, unovači u svoju bandu, Malik će ipak biti uvučen u sukob dviju zatvorskih strana. Dok s jedne strane ostali Korzikanci na njega gledaju kao na „prljavog Arapina“, s druge strane muslimani u njemu vide izdajnika. Unatoč tome, Malik će se s vremenom početi sve bolje snalaziti u zatvorskom sustavu i odnosima dviju struja, a time će i život izvan zatvorske ograde početi gledati na drugačiji način.

Godine 2009. na Festivalu u Cannesu ovjenčana Velikom nagradom žirija, žestoka i izuzetno autentična zatvorska kriminalistička drama suscenarista i redatelja Jacquesa Audiarda (Gledaj kako padaju ljudi, Otkucaj koji je moje srce preskočilo, Hrđa i kost) godinu kasnije nominirana je za Oscara i Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja, da bi iste godine u istoj kategoriji osvojila i britansku nagradu BAFTA te devet francuskih filmskih nagrada César.

Nedjelja 13. rujna u 19h

Čitaj mi s usana (Sur mes lèvres), 2001., Francuska

Drama, trajanje: 1h55

Uloge: Avec Vincent Cassel, Emmanuelle Devos, Olivier Gourmet, Olivier Perrier, Olivia Bonamy

Carla Bhem, 35-godišnja žena prosječne tjelesne građe koja nosi slušna pomagala, tajnica je u Sédimu, agenciji za promet nekretninama, loše je plaćena i poslodavci ju ne uvažavaju. Njezin tužan i usamljen život preokrenut  će se dolaskom Paula Angélija, dvadest petogodišnjeg novaka, prilično zgodnog, ali bez ikakvog iskustva u trgovanju nekretninama. Pokušava se reintegrirati nakon što je odslužio zatvorsku kaznu. Između ovo dvoje ljudi s ruba društva razvit će se nevjerojatna ljubavna priča popraćena uzajamnim manipulacijama.

Film je osvojio tri nagrade César u 2002. godini.

Nedjelja 13. rujna u 21h

Vrlo pritajen junak (Un héros très discret), 1996., Francuska

Humorna drama, trajanje: 1h47

Uloge: Mathieu Kassovitz, Anouk Grinberg, Sandrine Kiberlain, Jean-Louis Trintignant, Albert Dupontel

irnom i konfuznom vremenu zime 1944.-1945. u Parizu se čovjek koji nije sudjelovao u ratu izdaje za heroja izmislivši zadivljujući život. Na osnovu laži te uz pomoć namjernog izostavljanja i aluzija izgradit će neuobičajen lik.

Ponedjeljak 14. rujna u 19h

Hrđa i kost (De rouille et d’os), 2012., Francuska, Belgija

Romantična drama,trajanje: 2h

Uloge: Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts, Armand Verdure, Céline Sallette, Corinne Masiero, Bouli Lanners

Alain van Versch čovjek je srednjih 30-tih godina koji u pratnji petogodišnjeg sina Sama hoda prometnicom francuskog obalnog grada. On je robustan i agresivan momak koji je prisiljen krasti da bi prehranio sebe i sina, te koji privremeni smještaj za sebe i klinca pronađe kod svoje dijelom otuđene sestre Anne, prodavačice u trgovini koja sebe i supruga prehranjuje i potajnim krađama namirnica pred istekom roka trajanja. Alain se zaposli kao postavljač ilegalnih sustava za nadzor radnika u trgovinama te kao izbacivač u obližnjem noćnom klubu, u koji često zalazi privlačna Stéphanie, dreserka orka-kitova u gradskom akva-parku. Stéphanie je senzibilna mlada žena zarobljena u besplodnoj vezi s očito arogantnim i pretjerano posesivnim dečkom, te ona smjesta privuče Alaina. Ali nju će isprva odbiti naslućene tamne nijanse njegove osobnosti, jer Alain je dosta neodgovoran otac željan brze zarade i sklon seksualnim odnosima za jednu noć. No kad Stéphanie uskoro doživi nesreću na radu, te kad joj budu amputirane obje potkoljenice, u izgubljenosti i očaju ona će se za pomoć obratiti Alainu.

Godine 2012. prikazana u konkurenciji festivala u Cannesu te godinu kasnije nominirana za Zlatni globus i nagradu BAFTA u kategorijama najbolje glumice (Marion Cotillard) i najuspjelijeg filma s neengleskog govornog područja, s četiri prestižne francuske filmske nagrade César

Utorak 15. rujna u 19h

Otkucaj kojeg je moje srce preskočilo (De battre mon coeur s’est arrêté), 2005., Francuska

Drama, trajanje: 1h48

Uloge: Romain Duris, Niels Arestrup, Jonathan Zaccaï, Gilles Cohen, Linh Dan Pham, Aure Atika, Emmanuelle Devos

Čini se da Tom ide očevim stopama u poslu s nekretninama. Ali slučajni susret navodi ga na pomisao da bi mogao postatu slavni pijanist o čemu je sanjao. Bez predaha od uobičajenih aktivnosti, počinje se pripremati za audiciju.

Utorak 15. rujna u 21h

Dheepan, 2015., Francuska

Drama, trajanje: 1h55

Uloge: Jesuthasan Antonythasan, Kalieaswari Srinivasan, Claudine Vinasithamby, Vincent Rottiers, Faouzi Bensaïdi, Marc Zinga

Bježeći od građanskog rata na Šri Lanki, bivši vojnik, mlada žena i djevojčica predstavljaju se kao obitelj. Izbjeglice u Francuskoj u problematičnom gradu, jedva se poznavajući, pokušavaju izgraditi dom.

Zlatna plama na Festivalu u Cannesu 2015.