Jazz koncert: Obradović – Tixier Duo

Četvrtak 6. travnja u 20 sati, Klub kazališta Komedija, Cesarčeva 2

Prodaja ulaznica online; Blagajna Oktogon, Ilica 5 i Blagajna Kluba kazališta Komedija, Cesarčeva 2 (otvorena sat vremena prije početka događaja)

Lada Obradović – bubnjevi, perkusije, vokal

David Tixier – klavir, keyboards

Nakon koncerta, novinar Davor Hrvoj razgovarat će s glazbenicima.

“Obradović – Tixier Duo” projekt je hrvatske bubnjarke Lade Obradović i francuskog pijanista David Tixiera. Novi, svježi akustični zvuk izmješan s eletronikom, tekstom, poliritmima, intrigama i nemali broj lupova ispremješan sofisticiranim harmonijama smještenim u moderne polimetre služe kao medij za transfer glazbe vođene emocijama i elegancijom.

Ovaj se duo razvija s iznimnom lakoćom koristeći brojne instrumenate kojima suvereno vlada na suptilan i promišljen način. Osjeća se da je sve pomno promišljeno, ali izvedba je vrlo živa i organska. Plodna, grupa već iza sebe ima tri diskografska izdanja, između 2017. i 2019. Osvojila je desetak nagrada u samo nekoliko godina: 1. nagrada Jazz u Beču 2018., 1. nagrada Jazz Au Phare 2018., 1. nagrada Colmar Jazz Festival 2018., 1. nagrada La Défense Jazz Festival 2019…

Geslo bubnjarke i skladateljice Lade Obradović je: ‘Glazba je slika života, vizija svijeta, vrisak koji prenosi zvukove svemira!’ Nakon završetka preddiplomskog programa na jazz akademiji u Grazu, Lada je tri godine živjela i djelovala u Švicarskoj, gdje je diplomirala na studiju umjetničkog smjera jazz bubnjeva, a potom se nastanila u Francuskoj. Svih tih godina djelovala je u međunarodnim sastavima i projektima. Odvažna je mlada glazbenica koja se i dalje usavršava te se posvećuje razvijanju osebujnih glazbenih zamisli. Kreativna je, ima viziju i spremna je poduzeti sve da ju ostvari. Pokazala je to u raznim suradnjama, ali i akcijama koje poduzima kako bi ostvarila čim bolju promociju svojega stvaralaštva. Osim što je stasala u sjajnu bubnjarku, ona je i maštovita autorica koja traga za multikulturalnim pristupom i nekonvencionalnim metodama u kreiranju umjetnosti. Uz francuskog klavirista Davida Tixiera, suvoditeljica je višestruko nagrađenog projekta utemeljenog 2016.  U 2019. godini surađivala je u NETFLIXOVOJ seriji o jazzu s, između ostalih, slavnim redateljem oskarovcem Damienom Chazelleom (Lalaland, Whiplash), kao i sa skladateljem Glenom Ballardom (Michael Jackson, Alanis Morisette), dobitnikom nagrade Grammy.

David Tixier francuski je pijanist, aranžer i skladatelj. Godine 2011. stekao je diplomu DEM na CRR u Parizu, Rue de Madrid. Godine 2014. stekao je titulu magistra jazz izvedbe na HEMU u Lausannei. Godine 2018. stekao je drugi magisterij iz jazz pedagogije na HKB u Bernu. Vodi David Tixier Trio (album “Universal Citizen”, feat. Mike Moreno & Sachal Vasandani, Label Neuklang) i ima svoj solo projekt “David Tixier Piano Solo” (album “The Giant Corners”, Label Unit Records ). Zajedno s Ladom Obradović vodi projekt “Obradović-Tixier Duo” (Label Cristal Records, Naim). Polufinalist je Piano solo natjecanja Parmigiani na Montreux Festivalu u Švicarskoj, kao i polufinalist Prix ​​du Public UBS u organizaciji Montreux Jazz Festivala. Iste godine osvaja 2. nagradu na natjecanju solista Monaco Jazz. Godine 2018. osvojio je prvu nagradu na pijanističkom natjecanju Jazzhaus u Freiburgu u Njemačkoj.