Francuski filmovi na festivalu Zagreb Dox

Francuski institut podržava Festival dokumentarnog filma Zagreb Dox u okviru kojeg će biti prikazana 2 francuska filma u konkurenciji. Tom prilikom će u Zagreb doći redateljica Judith Auffrey.

Od 26. ožujka do 2. travnja 2023., Kaptol Boutique Cinema, Nova Ves 17

“07:15 – Kos”, Judith Auffray, 2022., 30’

Ponedjeljak 27. ožujka u 15h, Dvorana 5

Petak 31. ožujka u 19h, Dvorana 5

Jean živi kao pustinjak u šumi. Iz svoje kolibe sluša i snima zvukove životinja koje žive u okolnom području. Jedne noći začuje nepoznat krik. S Manom, djevojkom koja može komunicirati s pticama, kreće u potragu za tajanstvenim stvorenjem. Iako priča uključuje modernu opremu za snimanje i mikrofone, to joj ne umanjuje bajkovitu poetičnost. U središtu je ptičji pjev, a film potiče na slušanje, dok nas istodobno tjera da razmišljamo o tome kako čak i svakodnevan zvuk poput ptičjeg pjeva u sebi nosi nešto tajanstveno. Kos nas vraća tajni našeg postojanja, ujedno prenoseći načine koji nas sve, ljude i neljude, povezuju s dubljom vjerom u filmska sredstva.

Festival i nagrade: Cinéma du réel (2022), Ji.hlava IDFF : Best Film, Best Cinematography (2022), Corsica.Doc: Special Mention (2022), Torino FF (2022), Des Courts en Hiver: Audience Award (2023)

“Godardovo filmsko nasljeđe”, Cyril Leuthy, 2022., 100’

Utorak 28. ožujka u 15h, Dvorana 5

Jean-Luc Godard sam je film, njegova suština. Upravo je navršio 91 godinu, a snimio je više od 140 filmova. Odakle izvire njegova aura? Iz legendarnih filmova, dakako, no i iz samog Godarda, koji je podjednako i javna ličnost i čovjek okružen velom tajne. Nije lako pripitomiti takvo sveto, zagonetno čudovište. Godardova putanja stremi samo jednom: neprestanu preporodu njegove umjetnosti. Čin stvaranja smatra nužnim činom kritike i dekonstrukcije. Umjetnik neumorno iznova izmišlja samog sebe da bi se neizbježno i uništio. Ovaj nas portret vodi onkraj klišeja o mitu koji je ponekad skliznuo u karikaturu te nas upoznaje s čovjekom koji je sentimentalniji no što se čini, čovjekom kojega prožima, a katkada i nadmašuje, njegova umjetnost.

Festivali i nagrade: Doclisboa (2022), Venice IFF (2022)

Cijeli program potražite na: http://zagrebdox.net/