Jean-Luc Ponty duo

Jean-Luc Ponty, violina
William Lecomte, glasovir
Najpoznatiji violinist jazz rocka, Jean-Luc Ponty je počeo svirati jazz nadahnut izvedbama Milesa Davisa i Johna Coltranea, ponekad i na tenor saksofonu. Nakon nastupa na koncertu “Violin Summit” sa Svendom Asmussenom, Stephaneom Grappellijem i Stuffom Smithom, postao je članom elitnog društva jazz violinista. Svirao je s Gerald Wilson Big Bandom, Mahavishnu Orchestrom, Al Di Meolom, Miroslavom Vitousom, Lalom Schifrinom i Reginom Carter, ali i slavnim rock glazbenikom Frankom Zappom koji je skladao glazbu za Pontyjev album “King Kong”. Svestrani glazbenik koji s jednakim žarom svira akustičnu i električnu violinu, Jean-Luc Ponty istodobno nastupa s jazz i rock glazbenicima, ali i simfonijskim orkestrima. Ostvario je iznimnu samostalnu karijeru tijekom koje je objavio niz ploča od kojih su neke zauzele prva mjesta na ljestvicama stručnih časopisa. Njegovi albumi “Aurora”, “Imaginary Voyage”, “Enigmatic Ocean” i “Cosmic Messenger” postali su kultnim ostvarenjima jazz-rock diskografije. Na koncertu u Zagrebu nastupit će u duu sa svojim stalnim suradnikom, pijanistom Williamom Lecomteom.

Odlukom Upravnog odbora Porina slavnom će francuskom violinistu i skladatelju Jean-Lucu Pontyju biti dodijeljena nagrada Porin za posebna postignuća u glazbi (Special Merit Award). Nagradu će mu uručiti predsjednik Upravnog odbora Porina, ugledni hrvatski glazbenik Neven Frangeš, na koncertu koji će Ponty održati 10. ožujka 2016. u maloj dvorani Lisinski, u sklopu sezone Jazz.hr.

 

U organizaciji Jazz.hr-a Hrvatskog društva skladatelja i Jazz-laba Muzičke akademije u Zagrebu, Hrvatske glazbene mladeži i Studentskog Centra Sveučilišta u Zagrebu, Jean-Luc Ponty održat će i glazbenu radionicu 10. ožujka s početkom u 11 sati na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, u sobi 222. Ulaz je slobodan.