Alice Saey i Robert Catani

Animirani filmovi i crteži

Od 3. do 15. lipnja, Francuski institut, Preradovićeva 5

Otvorenje: srijeda 5. lipnja u 13h30

U okviru World Festival of Animated Film – Animated Zagreb, Francuski institut u Hrvatskoj poziva vas da otkrijete izložbu radova Alice Saey i Roberta Catanija pariške Galerije Miyu.

Galerija Miyu otvorena je u Parizu 2018. i prva je europska galerija u potpunosti posvećena autorima animiranog filma. Suvremena i internacionalna, vrednuje likovno stvaralaštvo svojih umjetnika, kao i brojne slike nastale tijekom stvaranja animiranih filmova: slike, knjige snimanja, skice i istraživanja, listove animacije i pozadine do gotovih slika iz filmova.

Ova izložba predstavlja recentne radove autora koji su izabrani na Animafestu:

Alice Saey

Happy film (vlastita produkcija), 2017. i crteži animacije, tuš na papiru

Alice Saey crta tušem – ponekad u Parizu, često u Rotterdamu. Njezin rad počiva na grafičkim i poetskim oblicima pripovijedanja u području dizajna i pokretnih slika.

Nakon studiranja na Arts Décoratifs u Strasbourgu, animirala je more golih žena i ples egipatskih gusaka u spotovima She’s Young (Shaking Godspeed) i Happy (Mark Lotterman) koji su nagrađivani na festivalima poput Annecyja, Ottawe, Klik Amsterdama, CutOutFesta u Meksiku, Multivision u Rusiji…

To su egipatske guske koje se nalaze posvuda u Rotterdamu, pomalo nalik na golubove u Parizu, dio su pozadine. (…) Smatram ih vrlo lijepima, s njihovim krugom oko oka. Istovremeno su veličanstvene i banalne, mistične i obične, a to je dobro odgovaralo tonu pjesme – mračnom i optimističnom. (…) Slijedila sam tu pticu koja zapravo pripada skupini ptica koje sve izgledaju jednako. To mi omogućuje da govorim o individualnosti, o kolektivu, istodobno dočaravajući i prateći riječi pjesme. Egipatske guske plešu u sinkroniziranoj koreografiji, ali su podvojene između potrebe vlastitog izražavanja i potrebe za ponašanjem u grupi.”

Roberto Catani

Per tutta la vita, film (Withstand films, Miyu productions), 2018. i crteži animacije, kombinirane tehnike na papiru

Talijanski ilustrator i redatelj Roberto Catani snimio je kratke filmove čiji senzibilitet i živi stil animira likove koji se mijenjaju prema ritmu glazbe. Njegovi filmovi La Sagra (1998), Hodačica po žici (2001) i Odsutan (2013) međunarodno su nagrađivani (Hirošima, Zagreb, Annecy…).

Izlagao je na Bijenalu dizajna u Riminiju, Trstu, Ljubljani, Lisabonu i Muzeju moderne umjetnosti u Torinu.

“Film se rodio iz razmišljanja o ljubavi, a posebno o samom odnosu para, o boli koju možemo doživjeti nakon prekida, a ponajviše o našoj stalnoj nemogućnosti da prihvatimo tu bol. (…) Polazeći od kraja, od rastanka, rekonstruiram priču do tog čarobnog trenutka sa samog početka. To je pokušaj da se sjetite koliko je važno čuvati dobra sjećanja na naše ljubavne priče.”

Cjelokupni program World Festival of Animated Film – Animated Zagreb potražite na: http://www.animafest.hr/, a više informacija o galeriji Miyu na: https://www.miyu.fr/.