Neočekivani Rendez-vous #1

Francuski institut u Hrvatskoj sretan je što može prikazati, zajedno s “de facto kazališnom grupom” i Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti te u okviru prvih izdanja projekta Neočekivani Rendez-vous i Dance Inn Spring Festivala, predstavu Hydre u izvedbi grupe Yuval Pick – Centre Chorégraphique National (Francuska), u iznimnim prostorima Gliptoteke HAZU. 

Četvrtak 30. i petak 31. svibnja 2019. u 20h, Gliptoteka HAZU, Medvedgradska ul. 2, 10000, Zagreb

Ulaznice

Redovna cijena : 70 kn / snižena cijena : 35 kn (djeca do 18 godina, studenti, grupe, umirovljenici, nezaposleni)

Poželjno rezervirati: 21defacto@gmail.com 

Prodaja na mjestu događanja 1h prije izvedbe u okviru raspoloživih mjesta

Koprodukcija: Francuski institut u Hrvatskoj / Dance Inn Festival – de facto kazališna grupa

U suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti – Gliptotekom HAZU

Uz iznimnu potporu Ministarstva kulture RH

i uz potporu Francuskog instituta u Parizu

 

“Neočekivani Rendez-vous” novi je program Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Pilot projekt dosad neviđen u Hrvatskoj, ima za cilj širokoj publici otkriti mjesta spomeničke baštine i nove forme izvedbenih umjetnosti.

Pozvane francuske grupe predstavljaju predstave plesa i suvremenog cirkusa prilagođene za ovaj program ili za njega posebno kreirane. Jedinstvenost izabranih prostora potiče zanimanje publike čiji je odnos sa scenom također promijenjen: posjetitelji su bliže umjetnicima, po želji se kreću prostorima i slijede pokrete. Snovito ozračje ovih iznimnih trenutaka ujedno otkriva umjetničku kreaciju i prostor.

Ovaj odvažni projekt oslanja se na izvrsnost pozvanih grupa kako bi obnovio pogled na prostore izvedbe, proširio publiku i pružio podršku razvoju suvremenih izvedbenih umjetnosti u Hrvatskoj.

Osmišljen i ostvaren u koprodukciji s hrvatskim partnerima, zorno ilustrira povlaštene kulture veze između Hrvatske i Francuske.

Hydre

Trajanje: 1h30 – Predstava in situ za pet plesača

Yuval Pick kreirao je predstavu Hydre 2016. godine zajedno s Centrom nacionalnih spomenika u okviru programa Spomenici u pokretu.

Predstava vodi publiku u šetnju u tri faze. U prvoj trio uz zvukove plemenske elektroničke glazbe potiče  izlazak iz samoga sebe i širi energiju koji oblikuje prostor istinskom vitalnošću. Drugo mjesto odzvanja srcem koje udara u ritmu udisanja dviju ženskih izvođačica, a prostor je pojačan simfonijom sinkopa i udarnih pokreta. Putovanje završava kvartetom čije su plesne putanje poput utjelovljenja zvučnih valova, mlazova energije koji šire prostor.

Hydre vas poziva da proživite kolektivno iskustvo rituala zajednice našeg vremena.

Dance Inn Spring Festival

Dance Inn je mini festivala fokusiran  na suvremenu plesnu i izvedbenu umjetnost i live art. Festival je zamišljen kao međunarodno tematsko okupljanje u organizaciji kazališne skupine de facto. Prva edicija festivala održana je 2017. godine. Koncept festivala osmislio je Saša Božić koji je i umjetnički direktor festivala.

Dance Inn predstavlja inovaciju u shvaćanju festivalske ponude u Zagrebu i Hrvatskoj. Kroz pop up formu festivala udružujemo se s različitim umjetnicima, umjetničkim kolektivima, institucijama i prostorima kako bi i dubinski i horizontalno obuhvatio širu kulturnu zajednicu u kratkom vremenskom trajanju .

U 2019. godini organiziramo 3 edicije festivala: Dance Inn springDance Inn autumn i Dance Inn winter, a u sklopu kojih planiramo predstaviti 4 predstava i niz popratnih događanja na nekoliko lokacija u Zagrebu.

Yuval Pick, koreograf

Na čelu Nacionalnog koreografskog centra Rillieux-la-Pape od kolovozu 2011., Yuval Pick za sobom ima dugu karijeru izvođača, pedagoga i koreografa. Školovan u Bat-Dor Dance School u Tel Avivu, pridružuje se Batsheva Dance Company 1991. koju napušta 1995. i započinje međunarodnu karijeru s umjetnicima poput Teroa Saarinena, Carolyn Carlson i Russela Maliphanta. 1999. pridružuje se Baletu Nacionalne opere Lyona, a  2002. osniva svoju vlastitu plesnu grupu The Guests.

Od tada potpisuje djela koja se odlikuju razrađenim pismom pokreta uz pratnju čvrstih suradnji sa skladateljima u kojima ples predlaže ravnotežu koja bez prestanka dovodi u pitanje razliku između pojedinca i grupe. 2012. kreira djelo No play herona glazbu skladatelja Davida Langa i Folks za Biennale de la Danse de Lyon. 2016., na zahtjev Nacionalnih spomenika, Yuval Pick stvara in situ projekt Hydreu Kraljevskom samostanu u Brou-u u okviru projekta Spomenici u pokretu#2. 2018. nastaje koprodukcija djela Acta est fabula u kazalištu Chaillot – Théâtre National de la Danse u Parizu.

HYDRE  (2016.)

Koreografija : Yuval Pick

Glazba : Matmos, Nico Mulhy, Max Bruckert et Samuel Sighicelli

Plesači : Julie Charbonnier, Noémie De Almeida Ferreira, Guillaume Forestier, Adrien Martins, Thibault Desaules

Pomoćnik koreografije : Sharon Eskenazi

Svjetlo : Ludovic Bouaud

Kostimi : Emilie Piat et Pierre-Yves Loup-Forest

Savjetnik scenografije : Bénédicte Jolys

Zvuk : Pierre-Jean Heude

Produkcija
CCNR / pod ravnanjem Yuvala Picka

Centar nacionalnih spomenika

Nacionalni koreografski centar  Rillieux-la-Pape uživa potporu Ministarstva kulture i komunikacije  DRAC Rhône-Alpes / regije Rhône-Alpes / grada Rillieux-la-Pape i Grand Lyon la métropole. CCNR uživa potporu tvrtke Eiffage construction.

Uz potporu Francuskog instituta u Parizu