Izložba Nastavit će se… strip i vizualna kultura u Hrvatskoj

Od 12. prosinca 2020. do 28. veljače 2021., Muzej suvremene umjetnosti, 2. kat 

Otvorenje: subota 12. prosinca u 12h u nazočnosti Maëla Rannoua, knjižničara, scenarista i kritičara stripa

Izložba „Nastavit će se …Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj“ sagledava strip stvaralaštvo u europskom i međunarodnom kontekstu kao devetu  umjetnost s njezinom poviješću, razvojem i antologijskim autoricama i autorima. Izložba prati promjenu percepcije o samoj prirodi stripa, o njegovoj ulozi u formiranju koncepta popularne i masovne kulture, te profesionalne i osobne mrežama unutar kojih strip nastaje i pronalazi svoj put prema publici.

Nastajući u početku na marginama novina kao sredstva masovnog komuniciranja, kombinirajući tekst i sliku, strip se, nerijetko, nalazio između izdavaštva, masovnih medija, književnosti, filma, slikarstva i dizajna s jedne, te između novinskih kuća, akademskih institucija i kontrakulturnih pokreta s druge strane. U svojem naizgled jednostavnom iskazu u koji uglavnom spaja tekst i sliku, objedinjujući ili razdvajajući vizualnu i verbalnu naraciju, producentsku narudžbu ili autorsku beskompromisnost s produkcijskim mogućnostima od jeftinih samizdata do luksuznih albuma, strip se može shvatiti i doslovno kao materijalizacija pojma vizualne kulture.

Promatrajući strip ne samo kao vizualnu, već i kao društvenu činjenicu, izložba želi proširiti pogled na moguće načine prezentacije i promocije povijesnih ili recentnih djela ujedno otvarajući prostor ka raspravi o produkciji prvenstveno nekomercijalnog, autorskog stripa sagledavajući ga kao sastavni dio vizualne kulture i kulturne produkcije općenito, a u cilju njegove afirmacije i osviještenja njegovih ne samo umjetničkih već i komunikacijskih i edukativnih potencijala. Naglasak se želi dati upravo ostvarenjima i izdanjima koja prelaze granice medija ili koji neke medijske zadanosti i konvencije dovode u pitanje, razumijevajući strip kao autonomnu umjetničku disciplinu. Otvarajući vrata ka mogućim, višestrukim naracijama o stripu u Hrvatskoj od dvadesetih godina do današnjih dana, izložba je usmjerena ka njegovoj budućnosti kroz modele produkcije i obrazovanja, razmjene, umrežavanja i međunarodne suradnje.

U sklopu izložbe bit će objavljena publikacija s kritičkim tekstovima autora koji se niz godina bave poviješću i teorijom stripa (Midhat Ajanović, Frano Dulibić, Irena Jukić Pranjić, Marko Golub, Bojan Krištofić, Matko Vladanović, Jurica Starešinčić, Saša Paprić, Jana Adamović), uvodnim tekstom kustosica izložbe, te tekstom Pierrea Lungherettija, generalnog direktora Cité de la Bande Dessinée et de l’Image d’Angoulême, uključenom u koncepciju izložbe, u kojemu govori o brojnim potencijalima 9. umjetnosti i mogućim kulturnim strategijama promocije.

Autorice koncepcije: Irena Jukić Pranjić, Ivana Kancir, Jasna Jakšić

Kustosice izložbe: Ivana Kancir, Jasna Jakšić

Izložba se održava uz potporu Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija RH i Francuskog instituta u Zagrebu.

Maël Rannou, francuski scenarist i kritičar stripa rođen 1989. godine, boravi u Zagrebu na poziv kustosa izložbe u sklopu francusko-hrvatske kulturne razmjene koja se odvija u području stripa. Na temu stripa objavljuje članke i knjige, a redovito drži predavanja i tečajeve o stripu. Već 15 godina objavljuje fanzin Gorgonzola, posvećen povijesti stripa i suvremenom stvaralaštvu, a posljednje izdanje je o hrvatskom stripu. Ljubitelj marginalnih izdavačkih oblika, posebno ga zanimaju tisak i underground izdanja. Osim toga radi kao knjižničar u Lavalu.