Francusko-hrvatska suradnja u području stripa

Prvi online seminar regionalnog usavršavanja bibliotekara 3. prosinca 2020.

Francuski institut u Hrvatskoj zajedno s Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image d’Angoulême uspostavlja novi sporazum o suradnji u području stripa između Hrvatske i Francuske, u cilju razvoja umjetničkih razmjena i (ponovnog) priznavanja ovog medija kroz njegov edukativni, kulturni i gospodarski  potencijal.

U Hrvatskoj vođen od strane Ministarstva kulture, ovaj okvir za razmjene uključuje sve aktere ekosustava produkcije 9. umjetnosti: autore, izdavače, muzejske institucije, sveučilišta putem profesora i studenata, kao i široku publiku!

Bit će podijeljen na široki spektar akcija, između programa usavršavanja, mobilnosti i unakrsnih rezidencija autora, izložbi, radionica i susreta s različitom publikom, kao i između profesionalaca.

Početak se održava povodom “2020., godine stripa u Francuskoj”: prvi online seminar usavršavanja u području kulturne medijacije okupit će 3. prosinca nekoliko desetaka knjižničara iz cijele Hrvatske. Samuel Lévêque, ravnatelj knjižnice i kulturne akcije pri Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image d’Angoulême, postavit će smjernice ocrtavajući glavna razdoblja povijesti stripa od 1800. godine, i ponuditi stručnjacima prve pravce djelovanja koji će se uspostaviti za razvoj publike u knjižnicama.

Ovo usavršavanje nastavit će se u 2021. godini. Izvodi se na regionalnoj razini uz potporu Francuskog instituta u Parizu, u suradnji s Francuskim institutima Albanije i Srbije, omogućujući tako stručnjacima iz područja knjige iz te 3 zemlje postupnu izgradnju radne zajednice s ciljem umrežavanja, mobilnosti i razmjene dobrih praksi.

Za sljedeću fazu ovog programa suradnje sastanak je 12. prosinca u MSU – Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu – svečanim otvorenjem izložbe „Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj“, za čiju je koncepciju zaslužna razmjena između kustosica muzeja Ivane Kancir i Jasne Jakšić te Pierrea Lungherettija, generalnog direktora Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image d’Angoulême, uz potporu Francuskog instituta u Hrvatskoj.

http://www.msu.hr/dogadanja/izlozba-strip-i-vizualna-kultura-u-hrvatskoj/559.html