2021: Francuski institut u Hrvatskoj slavi svoju stotu obljetnicu!

#FrancuskiInstitutod1921

21. veljače 1921. grupa frankofona i frankofila okupila se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i osnovala udrugu “Francuski institut” u cilju promocije i širenja francuskog jezika, književnosti i kulture.

U istom razdoblju, u Francuskoj, 1920. godine, francusko Ministarstvo vanjskih poslova stvorilo je novu službu čija je misija bila promicanje kulturnog utjecaja Francuske u inozemstvu. Ova služba imenuje Raymonda Warniera 1922. godine prvim francuskim lektorom u Zagrebu. On 1935. postaje prvi ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu.

Upravo je ta međusobna dinamika, od Hrvatske do Francuske i od Francuske do Hrvatske, ključna u nastanku Francuskog instituta u Hrvatskoj, što će biti u središtu proslave ove stote obljetnice. Ova proslava usredotočit će se na isticanje ovog kulturnog odnosa i dijaloga između naše dvije zemlje, kojeg Francuski institut već čitavo stoljeće potiče, prati i strukturira. Tijekom godine prisjetit ćemo se najljepših stranica u povijesti ovog drevnog i živog dijaloga koji se i dalje obogaćuje, obnavlja i osmišljava.

Suradnja, ali i solidarnost bit će ključne riječi ove stote obljetnice. Hrvatske kulturne institucije i akteri prošli su kroz teške kušnje tijekom 2020. godine. Ova solidarnost Francuskog instituta izrazit će se kroz provedbu zajedničkih projekata kao i kroz namjenski program predstavljen u prostorima Francuskog instituta u Zagrebu.

Okupljajući glavne kulturne institucije u zemlji, kao i aktere alternativne scene, u raznim područjima poput filma, književnosti, animacije, glazbe, izvedbenih i vizualnih umjetnosti, gastronomije …, program obilježavanja stogodišnjice odvijat će se tijekom čitave 2021. godine u raznim gradovima diljem zemlje.

Bit će organiziran oko 4 “rendez-vousa”, godišnja ključna događanja Francuskog instituta: “Rendez-vous u Frankofoniji” u ožujku, “Neočekivani Rendez-vous” u svibnju i lipnju vezan uz izvedbene umjetnosti i baštinu, “Rendez-vous au cinéma” u rujnu i listopadu i “Digitalni rendez-vous” vezan uz umjetnost i kulturu povezanu s novim medijima. Također će biti dio glavnih aktualnih događanja poput Rijeka 2020, Europska prijestolnica kulture do kraja travnja 2021. i “BD 2020, godina stripa u Francuskoj” koja je produljena do kraja lipnja 2021.

Ovaj se program odvija u određenom kontekstu, kontekstu pandemije, koji traži od društva, a posebno od aktera svijeta kulture, da preispitaju svoje metode intervencije: ova stogodišnjica nastojat će na svoj način pridonijeti ovom promišljanju ističući oblike umjetničke intervencije i participativne projekte koji omogućuju nove metode susreta i razmjene s publikom!

Sastanak 21. veljače 2021. na otvorenju proslave!

Počeci stoljeća povijesti

Prvi ravnatelj Francuskog instituta, Raymond Warnier, postao je vrlo dobar poznavatelj hrvatske kulture i svog okružja. Bio je prijatelj poznatog kipara Ivana Meštrovića i bio je ključan u organizaciji velike izložbe njegovih djela u pariškom muzeju Jeu de Paume 1933. Bio je vrlo blizak umjetničkom kolektivu “Zemlja” i pomogao je mnogim članovima da nastave studij i karijeru u Parizu. Njegov nasljednik Jean Dayre govorio je hrvatski jezik i bio je stručnjak za dubrovačku književnost. Bio je utemeljitelj naklade godišnjeg časopisa Francuskog instituta “Anali Francuskog instituta u Zagrebu”, koji je izlazio od 1937. do 1990. i koji je pomogao da Francuska upozna određene hrvatske književnike poput Miroslava Krleže ili Predraga Matvejevića (ali i Vladimira Nazora, Antuna G. Matoša …).

Do kraja 1930-ih godina, 3.000 studenata učilo je francuski jezik u Francuskom institutu koristeći njegovu bogatu biblioteku.

Stvaranje Francuskog instituta bilo je dio većeg pokreta za obnavljanje interesa za Francusku i francuski jezik, izravna posljedica kraja Prvog svjetskog rata i raspada Austrougarskog carstva. Tako su tih godina otvorene mnoge druge udruge istog tipa u različitim gradovima u Hrvatskoj: u Bjelovaru, Đakovu, Dubrovniku, Karlovcu, Kninu, Koprivnici, Ogulinu, Osijeku, Pakracu, Petrinji, Požegi, Slavonskom Brodu, Sisku, Šibeniku, Splitu, Sušaku, Trogiru, Varaždinu, Vinkovcima, Vukovaru, s istim ciljem održavanja i jačanja veze s francuskim jezikom i kulturom.

Nastavit će se…

Sastanak na našoj Facebook stranici na kojoj ćete otkriti seriju epizoda koje opisuju stoljeće francusko-hrvatskih kulturnih priča, slijedite #FrancuskiInstitutod1921