Izložba Mikroskopske relikvije, Isabelle RocheMars

Od 28. kolovoza do 8. rujna, Francuski institut u Hrvatskoj

Izložba organizirana u suranji s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, na poziv organizacijskog odbora 7. Europskog kongresa fikologije.

Isabelle RocheMars je likovna umjetnica, udana za Luca Beauforta, direktora istraživanja u Nacionalnom centreu znanstvenih istraživanja (CNRS) i stručnjaka za kokolitofore (kalcificirajuće planktone). Fascinirana ljepotom jednostaničnih algi, Isabelle RocheMars je s elektronskim mikroskopom izrađivala crteže kokolitofora. Ova će skupina algi zauzeti počasno mjesto i na Kongresu fikologije, zahvaljujući radu studenata Akademije likovnih umjetnosti i izložbi fotografija Luke Supraha.

Praksa Isabelle RocheMars dovodi u pitanje pojam vremena i sjećanja: što ćemo sačuvati od stvarnosti u svijetu?

Ovaj rad nastavak je njezinih recentnih djela „relikvijari“, a to su skulpture kutija u kojima su smještene „relikvije“, biljni predmeti ili minerali nađeni na određenim mjestima tijekom putovanja.

Za ovu izložbu odlučila je predstaviti himere kokolitofora. Ti egzoskeleti raspoređeni oko stanica su za nju kutije, mikroskopske skulpture, od kojih svaka sadrži stanicu koja kad ju se gleda pod mikroskopom izgleda zlatno zbog pigmentacije.

Za izradu radova koristi boju koju priprema sa sedimentima prikupljenima na dnu oceana. Jednom kad su filtrirani, ovi sedimenti sastavljeni su u potpunosti od kokolita (egzoskelet kokolitofora). Zatim miješa ovu pastu s akrilnim vezivom. Na taj način slika s mineralnim kosturom kokolitofora. Organski izgled stanice predstavljen je primjenom zlatnog lista.

Za više informacija posjetite internet stranicu umjetnice: http://isabelle.rochemars.free.fr