Izložba: La force qui va Nikole Vudraga

Od 4. do 26. srpnja 2020.

Otvorenje: subota 4. srpnja 2020. u 12h, Francuski institut u Hrvatskoj, Preradovićeva 5, Zagreb – simultano s galerijom Carré d’artistes u Parizu

Ova izložba hrvatskog umjetnika Nikole Vudraga bit će istovremeno predstavljena u Parizu i u Zagrebu, u dva postava međusobno povezana središnjom temom grčke mitologije koja prožima kiparov rad.  Predgovor izložbe napisala je Paula Banić koja će i predstaviti izložbu zagrebačkoj publici, a umjetnik Nikola Vudrag pridružit će nam se online s pariškog otvorenja koje će se simlutano održati u galeriji Carre d’artistes.

Zagrebački postav predstavit će nekoliko manjih formata i tri veća reljefa među kojima je „Hercules i Atlas“, čiji je najzanimljiviji je detalj sam Atlas – koji je žena. Vudragova poruka ovdje ne može biti jasnija obzirom na aktualne polemike. Njegovim riječima: „Sve dok nismo zajedno, jednaki i slobodni, dok se ne volimo i poštujemo kao ljudska bića, neće biti mira. Uz ljubav kao najviši stupanj bitka, postojao je  u Grčkoj mit o ljudima koji su bili savršeni zajedno te su ih bogovi razdvojili iz ljubomore prema njihovom skladu. Treba se vratiti tim korijenima tako da u tom skladu zajedno podignemo nebo koje se 2020. srušilo i sagradimo raj na zemlji zajedno.„

Kako pratimo likove i teme radova sve više vidimo kako nas autor vodi kroz aktualnu tematiku – “Herculesovi zadaci”, Atlas, Hefestova izolacija, Sizifovo kamenje ili Pandorina kutija, dakle mitove kao zamišljene diskurse koji ipak u sebi sadrže istinitu nit u duhovnom, filozofskom i sociološkom smislu, čime Vudrag ističe obrazac ponavljanja u 2020. godini, te podsjeća na heroje koji trebamo biti kako bismo preživjeli nedaće koje su nas zadesile.

Nikola Vudrag pohađao je Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci (3 godine), Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu (4 godine), Anhalt univerzitet primijenjenih znanosti (1 godinu). Autor je mnogih radova – dodjelnih nagrada poput „Nagrada Žarko Dolinar AMAC“, „Innovationspreis“ AHK, “Wild dreamer“ – nagrade za životno djelo Oliveru Stoneu… Autor je i dvadesetak javnih spomenika u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2018. izlaže u Parizu u Carre d’artiste i De Medicis galeriji te od 2019. u 33 prostora diljem svijeta – New York, Amsterdam, Moskva, Lyon, Beirut, Barcelona itd.