Ljetni klasici u kinu Tuškanac

S kinom Tuškanac Francuski institut poziva vas da ovog ljeta pronađete čaroliju i šarm francuskog filma 50.-ih godina…  ujedno čudesnog i modernog, uvijek fascinantnog i uzbudljivog !

10.07. u 21h

400 udaraca (Les quatre cents coups), Francois Truffaut, 1959.

Antoine proživljava burno razdoblje puberteta. Laže roditelje ravnodušan prema svojoj sudbini, krade, bježi. Utjehu pronalazi u intenzivnom maštanju o nekoj ljepšoj svakodnevici, a nerijetko se upušta i u sitne prijestupe i nestašluke. Jednog dana, policija se uključi …

12.07. u 21h

Potpaljivač Bob (Bob le Flambeur), Jean-Pierre Melville, 1956 .

Bob je dugo bio bez posla. Sad se posvećuje svojoj jedinoj strasti, kockanju, a ima i veliko srce te udomljava Annu, problematičnu mladu djevojku na ponoru prostitucije. Anne se zaljubljuje u Paula, jednog od Bobovih štićenika. Nakon velikih gubitaka u igri, Bob se odlučuje na potez koji bi značio oporavak …

16.07. u 21h

Lift za gubilište (Ascenseur pour l’echafaud), Louis Malle, 1958.

Muškarac ubija svog šefa uz pomoć njegove supruge čiji je on ljubavnik. Želeći ukloniti kompromitirajući trag, nađe se zaglavljen u liftu koji ga odvodi na mjesto zločina.

20.07. u 21h

Džepar (Pickpocket), Robert Bresson, 1959.

Životni put Michela, usamljenog mladića, očaranog krađom, koju je podigao na razinu umjetnosti, uvjeren da određena elitna bića imaju pravo izbjeći zakone!

24.07. u 21h

Zlatna kaciga (Casque d’or), Jacques Becker, 1952.

Priča o burnoj ljubavi prekrasne djevojke pod nadimkom Zlatna kaciga, koja opisuje razdoblje Belle époque.