Izložba Kopač i Pariz

Od 21. prosinca 2021. do 23. siječnja 2022., Francuski institut, Preradovićeva 5

Povodom velike izložbe posvećene Slavku Kopaču, organizirane u HDLU-u od 17. prosinca 2021. do 23. ožujka 2022., Francuski institut u Hrvatskoj predstavlja izložbu dokumenata i fotografija o životu i radu ovog slabo poznatog stvaratelja. Izložba je prvenstveno posvećena umjetnikovu umjetničkom putu u Francuskoj, koji ga je doveo u središte velikih izazova modernosti, a posebno njegov angažman u art brutu, čiji je bio predstavnik zajedno s Jeanom Dubuffetom. Osim što su istovremeno počeli stvarati vrlo sličnu umjetnost i ne poznajući se Kopač i Dubuffet su se i sprijateljili, nakon što se hrvatski umjetnik nastanio u Parizu.

Izložba ima edukativni karakter: kroz Kopačeva i Dubuffetova promišljanja pojašnjava se kako je riječ o umjetnosti koja bježi od konvencija te se kroz korištenje različitih materijala koji su aplicirali na platno i druge materijale odmiče od tradicijskih likovnih tehnika dajeći prvenstvo izričaju u službi originalnog i autentičnog djela.

Ovaj biografski osvrt na Kopačevo djelovanje unutar art bruta prikazuje i nekoliko Kopačevih pjesničkih ostvarenja koja su do sada bila posve nepoznata. Kao vrsni bibliofil Kopač je u duhu art bruta sam izrađivao oslikanu poeziju potpisujući svaki detalj svojih izdanja od korica do korica.

Cilj je izložbe privući pozornost šire publike na Kopačevu iznimnu ulogu koju je imao u društvu Compagnie de l’art brut te ovog vrsnog hrvatsko-francuskog umjetnika revitalizirati na europskoj umjetničkoj sceni.

Rođena u Hrvatskoj 1913. godine, školovana na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Slavka Kopača općenito povezujemo s ulogom kustosa Zbirke art bruta koju je utemeljio Jean Dubuffet. Ipak, hrvatski je umjetnik iza sebe ostavio opus čije bogatstvo odražava složenost stoljeća koje je proživio. Emigrirao je u Italiju 1943., a zatim se nastanio u Parizu 1948., gdje se družio s nadrealistima, istraživao je najneočekivanije tehnike i materijale u službi poetike čudesnog.