Europska barokna svečanost

Koncert povodom otvorenja francuskog predsjedanja Europskom unijom

Hrvatski barokni ansambl pod ravnanjem Hervéa Niqueta

Solist:  Franko Klisović , kontratenor

Koncert majstor: Laura Vadjon, violina

Četvrtak 20. siječnja 2022. u 19h30, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Ulaz uz EU digitalnu COVID potvrdu.

 

Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno obaviještenu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim replikama. Ansambl je utemeljen 1999. godine i okuplja glazbenike mlađe generacije, zaljubljenike u iskonski zvuk i stilski osviještenu interpretaciju koja je u skladu s duhom i poetikom vremena u kojem je nastala. Ravnateljica ansambla je renomirana violinistica Laura Vadjon. Uz 20 godina održavanja ciklusa koncerata u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, redoviti su gosti brojnih domaćih i stranih festivala. HRBA je u proteklih dvadeset godina ostvarila suradnju s ponajboljim svjetskim umjetnicima, specijalistima za izvođenje barokne glazbe. Ovo je popis imena najzbačajnijih gostiju – prijatleja koji stalno raste: Catherine Mackintosh, Hervé Niquet, Enrico Onofri, Laurence Cummings… Hrvatski barokni ansambl dobitnik je brojnih nagrada, a zbog posebno zanimljivih, virtuoznih, živih i angažiranih interpretacija, glazbena ih kritika kao i publika svrstavaju u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije.

Hervé Niquet, orguljaš, pijanist, skladatelj, zborovođa i dirigent, jedan je od najinventivnijih glazbenih ličnosti posljednjih godina, a posebno je priznat kao eminentni stručnjak za francuski repertoar od razdoblja baroka do Debussyja. Više od 15 godina ostvaruje redovite suradnje u Hrvatskoj, s orkestrom HNK-a u Zagrebu, kojim je dirigirao u raznim operama, kao i s Hrvatskim baroknim ansamblom kroz različite projekte razmjene i usavršavanja u francuskom repertoaru, a posebice u obliku majstorskih tečajeva na Muzičkoj akademiji. Također je nekoliko je puta nastupio u Hrvatskoj sa svojim ansamblom “Le Concert Spirituel” na festivalima u Varaždinu i Dubrovniku.

Njegov ansambl “Le Concert Spirituel”, osnovan 1987., etablirao se kao referenca u interpretaciji baroknog repertoara, a on ujedno ravna i velikim međunarodnim orkestrima, s kojima istražuje repertoare 19. stoljeća i početka 20. st. (Pariški komorni orkestar, Orkestar opere u Rouenu, Münchner Rundfunkorchester, Gulbenkian Orchestra, Simfonijski orkestar iz Montreala i dr.). Njegov pionirski duh zahvaljujući kojemu ponovno otkriva djela iz tog razdoblja doveo ga je do sudjelovanja u stvaranju Palazzetto Bru Zane – Centra za francusku romantičnu glazbu u Veneciji 2009., s kojim je realizirao brojne projekte: za diskografsku zbirku kantata Prix ​​de Rome, snimio je djela posvećene Debussyju, Saint-Saënsu, Charpentieru, d’Olloneu, Dukasu i Gounodu. Snimio je i dosad neobjavljene opere: Davidov Herculaneum (Nagrada Echo Klassik 2016.), Halévyjevu Kraljicu Cipra (Gramophone Music Awards / Opera 2019.), od Gounodov Le Tribut de Zamora (Choc de Classica i Diapason d´or). Za snimku djela Visions (Alpha Classics), Hervé Niquet i Véronique Gens dobili su brojne nagrade (ICMA-snimka godine; International Opera Awards – Najbolja snimka / solo recital). U studenom 2021., snimka Dream Island Reynalda Hahna (etiketa Palazzetto Bru Zane 2021.) okrunjena je nagradom Choc Classic godine. Istovremeno, Concert Spirituel je za izdavačku kuću CVS snimio Requieme Mozarta i Salierija koji su bili tema koncerata u Kraljevskoj kapeli Versailleske palače. Godine 2019. Hervé Niquet dobio je počasnu nagradu “Preis der Deutschen Schallplattenkritik” za kvalitetu i obilje svojih snimaka. Hervé Niquet nositelj je sljedećih odličja: zapovjednik Reda umjetnosti i književnosti i vitez Nacionalnog reda za zasluge.

Franko Klisović, porijeklom iz Šibenika, diplomirao je dirigiranje i pjevanje na Muzičkoj akademiju Sveučilišta u Zagrebu. S velikim uspjehom nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim pjevačkim natjecanjima.

Uz opere, često nastupa i kao koncertni pjevač. Od sezone 2015/16. redovito nastupa s vokalnim ansamblom Antiphonus, sa Zborom HRT-a i Hrvatskim baroknim ansamblom (HRBA). Surađuje s poznatim dirigentima kao što su Tomislav Fačini, Mladen Tarbuk, Marc Korovich, Ville Matvejeff, Laurence Cummings, Aapo Häkkinen, Luca Oberti, Albrecht Hansjorg i drugi.

PROGRAM

Jean-Philippe Rameau (1683-1764)

Suita iz opere “Dardanus, tragédie en musique

               Ouverture – Marche – Rigaudons I & II – Menuets I & II

              Tambourins I & II – Sommeil – Marche – Chaconne  

Antonio Vivaldi (1678-1741)

Agitata infido flatu, arija Judithe iz oratorija Juditha triumphans,RV 644

Georg Friderich Handel (1685 -1759)

Sta nell’Ircana pietrosa tana, arija Ruggiera iz opera Alcina, HWV34

 

François Francoeur (1698 – 1787) & Jean-Philippe Rameau

Antoine Dauvergne (1713 -1797) &  Jean-Joseph Cassanea

de Mondonville  (1711 – 1772)

  1. Suita “ pour le festin Royal de Monseigneur le comte D’Artois”

                Ouverture – Rondeaux I & II – Rondeau gay –  Musette

               Menuets I & II – Entrée de Chasseurs – Chaconne  

Informacije i ulaznice