Gostovanje francuskog orguljaša Erica Lebruna

Rendez-vous

Eric Lebrun će u povijesnoj crkvi sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu nastupiti 3. srpnja 2015. s programom francuske glazbe u rasponu od 800 godina.

Ovaj istaknuti umjetnik dugogodišnji je orguljaš crkve Saint-Antoine-des-Quinze-Vingts gdje muzicira na povijesnim orguljama istaknutog francuskog graditelja Aristidea Cavaillé-Colla te je nasljednik velikog francuskog orguljaša Gastona Litaizea na katedri za orgulje Konzervatorija Saint Maur – Pariz.

Na svome prvom gostovanju u Hrvatskoj, Eric Lebrun će nam među ostalim predstaviti izbor francuskih skladatelja za orgulje: od Perotinusa, prvog glazbenika pariške katedrale u 12. stoljeću pa sve do vlastitih improvizacija, važnog obilježja francuske orguljaške škole. Eric Lebrun trenutno je jedan od najistaknutijih francuskih orguljaša čija bogata umjetnička djelatnost osim koncerata uključuje i publiciranje mnogih knjiga o francuskim orguljašima i skladateljima, kao i bogatu diskografiju sa sabranim djelima za orgulje Césara Francka, Jehana Alaina i Mauricea Durufléa u izdanju diskografske etikete NAXOS.

Nekadašnji učenik Gastona Litaizea, Eric Lebrun završio je studij glazbe na Konzervatoriju u Parizu s najvišim ocjenama i prvom nagradom iz orgulja u klasi Michela Chapuisa. Također je učio kod Anne-Marie Barat, Daniela Rotha, pijanista Bruna Rigutta i muzikologa Jeana Maillarda, Brigitte François-Sappey te Jeana Saint-Arromana s kojim je sudjelovao u rekonstrukciji zbirki liturgijske glazbe 17. stoljeća.

Laureat i finalist mnogih međunarodnih natjecanja (orgulje, kompozicija, komorna glazba) imenovan je 1990. godine glavnim orguljašem velikih orgulja Cavaillé-Colla u crkvi Saint Antoine des Quinze-Vingts u Parizu, gdje je snimio sabrana djela za orgulje francuskih skladatelja Jehana Alaina, Mauricea Durufléa i Césara Francka, kao i za potrebe France-Musique.

Koncertira u duu s Marie-Ange Leurent te nastupa kao solist uz mnoge orkestre i zborove (Pariški orkestralni ansambl, Budimpeštanski nacionalni orkestar, Instrumentalni ansambl Jean-Walter Audoli, Zbor Radio-France, Zbor Vittoria d’Ile-de-France, Vokalni ansambl Michel Piquemal). Praizveo je mnoge suvremene skladbe, često nastale upravo za njega (Valéry Aubertin, Jacques Castérède, Thierry Escaich, Kamilio Lendvay, Gaston Litaize).

Kao skladatelj, autor je dvadesetak djela, pisanih za različite sastave, od violine solo do oratorija. Među njima se ističu: ciklusMisteriji ružarija, Tri liturgijske poeme (narudžba Festivala sakralne glazbe opatije Sylvanès), Sonata sacra za velike orgulje (narudžba Festivala Comminges), Canticum fratris solis posvećena Franji Asiškome (narudžba France-Musique).

Pedagoškim radom bavio se na Konzervatoriju Fontainebleau, podučavao je na Sorbonni, vodio je Nacionalnu školu za glazbu i ples u Cachanu, utemeljio je kolegij Didaktike za studente orgulja pri Visokom nacionalnom konzervatoriju za glazbu u Parizu, a danas je profesor orgulja na Konzervatoriju Saint-Maur des Fossés. Utemeljio je orguljske akademije u Nemoursu, Sarlatu, a više godina bio je predavač na Međunarodnoj akademiji u Commingesu. Već 16 godina umjetnički je direktor Orguljske akademije u Issenheimu koja obuhvaća preko 30 instrumenata u regiji Haut-Rhin.

Autor je biografije Dietricha Buxtehudea (Bleu-Nuit, 2006) čiji je orguljski opus snimio na 6 CD-a zajedno s Marie-Ange Leurent (Bayard-Musique) za što je osvojio Grand prix du disque Akademije Charles Cros. Također, snimio je i kompletni orguljski opus Alexandrea Boëlyja (nagrađen s Choc du Monde de la Musique), te publicirao skladateljevu biografiju zajedno s Brigitte François-Sappey. Eric Lebrun je predsjednik-utemeljitelj Udruge Gaston Litaize. Zajedno sa Marie-Ange Leurent snimio je čitav orguljski opus tog skladatelja za njegovu stogodišnjicu rođenja 2009. godine. Godine 2010. tiskana je njegova zbirka Dvadeset misterija ružarija, op. 10, kao i dvostruki album s djelima Franza Liszta (Bayard-Musique). U 2011. g. praizveo je u crkvi Saint-Eustache vlastitu Suitu za velike orgulje, op. 18. Naposljetku, u 2012. g. objavio je monografiju posvećenu Césaru Francku (Bleu-Nuit).

 

PROGRAM:

PETAK 03. 07. 2015. u 19:30

Perotin le Grand 1160-1230

Alleluia nativitas

Dietrich Buxtehude 1637-1707

Magnificat primi toni, BuxWV 203

Johann Sebastian Bach 1685-1750

Fuge sopra Magnificat, BWV 733

Alexandre Pierre François Boëly 1785-1858

Trio à claviers séparés, op. 10/10

Dialogue de Hautbois et Cromorne, op. 12/2

Récit de la main gauche, sur le jeu de Tierce, op. 10/8

Grand chœur, op.10/4

Robert Schumann 1810-1856

Iz Šest studija u formi kanona, op.56

From Six Etudes-Canons, op.56

III. Andantino – Etwas schneller

  1. Innig – Etwas bewegter
  2. Nicht zu schnell

César Franck 1822-1890

Pièce heroïque

Gabriel Fauré 1845-1924

Sicilienne (Pelleas et Mélisande)

Jehan Alain 1911-1940

Première fantaisie

Eric Lebrun 1967

La Folie Tristan (Suite, op.18)
www.ericlebrun.com

rendezvous_blok