DAN D s Veronique Marrier i Sandrine Nugue

Rendez-vous

Šesto izdanje Dana D, koje će i ove godine biti predstavljeno u nekadašnjoj Vojnoj bolnici u Vlaškoj, obilovat će zanimljivim programom i gostovanjima eminentnih dizajnera. Tako će se, povodom Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, posjetitelji i sami dizajneri imati priliku susresti s današnjim tendencijama u francuskom grafičkom dizajnu. Nakon uvodnog gostovanja slavnog Jean-Françoisa Porcheza, od 3. do 5. srpnja u Zagrebu će boraviti i Veronique Marrier i Sandrine Nugue.

Veronique Marrier bila je na čelu prve galerije posvećene grafičkom dizajnu u Francuskoj, 90_degrés, u Bordeauxu. Osnovala je sindikat za dizajnere, Alliance française des designers te je organizirala brojna predavanja dizajnera i izložbe. Od 2003. surađuje s francuskim Ministarstvom kulture i komunikacija za godišnju publikaciju Graphisme en France (Grafizam u Francuskoj). Od 2008. voditeljica je projekata za grafički dizajn u Nacionalnom centru za plastičke umjetnosti (CNAP) i urednica Graphisme en France. Nadležna je za državne narudžbe i razvoj kupnje predmeta grafičkog dizajna za CNAP zbirku, a 2014. godine je bila sukustosica događanja Graphisme en France, povodom dvadesete godišnjice te publikacije.

Sandrine Nugue obrazovala se u grafičkom dizajnu, s posebnim usmjerenjem prema tipografiji, na nekima od najboljih francuskih škola: Ecole Estienne u Parizu, Ecole superieure des arts decoratifs u Strasbourgu i Ecole superieure d’art et de design u Amiensu. Na potonjoj je 2013. godine završila doktorski studij Typographie & Langage gdje je dizajnirala pismo Ganeau. Radi s tipografima, ali i kao neovisna grafička dizajnerica. Nedavno je dizajnirala Infini, font koji je kao javnu narudžbu naručio CNAP.

Obje će dizajnerice održati predavanja o svojim najznačajnijim projektima, Veronique Marrier o Graphisme en France i Sandrine Nugue o fontu Infini pod naslovom „The Story of Infini“.

Program

Više informacija na: www.2015.dan-d.info

rendezvous_blok