Gabriel Bestion de Camboulas u crkvi sv. Marka

Rendez-vousZa velikim orguljama crkve sv. Marka gostuje Gabriel Bestion de Camboulas, jedan od orguljaša pariške crkve Saint-Paul-Saint-Louis i laureat orguljaškog natjecanja Gaston Litaize.

Gabriel Bestion de Camboulas će u povijesnoj crkvi sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu nastupiti u srijedu 9. rujna 2015. s početkom u 19:30 sati. Višestruki dobitnik prvih nagrada na orguljaškim natjecanjima (Jean-Louis Florentz, Gaston Litaize), Camboulas redovito muzicira diljem Europe kao i u matičnoj crkvi blistave glazbene tradicije u kojoj su svoj trag ostavili istaknuti francuski glazbenici Marc-Antoine Charpentier, André Campra i Louis Marchand. Na svom prvom gostovanju u crkvi sv. Marka, Gabriel Bestion de Camboulas će nam predstaviti izbor francuske glazbe za orgulje, ne zaobilazeći pritom ni one velikane orguljske umjetnosti kao što su to Bach i – vjerovali ili ne – Mozart!

 

PROGRAM:

GABRIEL BESTION DE CAMBOULAS

ORGULJAŠ CRKVE ST. PAUL-ST. LOUIS, PARIZ

SRIJEDA 9.9. 2015. U 19:30

Pierre Dumage 1674-1751
Suite du premier ton
Plein-Jeu
Tierce en taille
Basse de trompette
Dialogue

Wolfgang Amadeus Mozart 1756-1791
Fantazija u f-molu, KV 608

Johann Sebastian Bach 1685-1750
Toccata, adagio i fuga u C-duru, BWV 564

Alexandre-Pierre-François Boëly 1785-1858
Fantazija i fuga u B-duru, op.18/6

Charles-Marie Widor 1844-1937
Andante sostenuto (Symphonie Gothique)

Louis James Alfred Lefebure-Wely 1817-1869
Boléro

Maurice Duruflé 1902-1986
Prélude et fugue sur le nom d’Alain, op.7

 

Gabriel Bestion Camboulas orgulje je započeo učiti u Katedrali u Luçonu. Studij nastavlja na Nacionalnom konzervatoriju u Angersu u klasi Denisa Bordagea, te na Konzervatoriju u Nantesu u klasi Michela Bourciera, gdje 2004. stječe diplomu iz orgulja. Usavršavati se nastavlja 2008. kada dolazi u klasu François- Henrija Houbarta na Nacionalnom konzervatoriju Rueil-Malmaison. Godine 2012. završava poslijediplomski studij na Nacionalnom visokom glazbenom konzervatoriju u Lyonu, gdje su mu profesori François Espinasse i Liesbeth Schlumberger, kao i Jean-Louis Florentz (s kojim se usavršava na polju suvremene orguljske glazbe). Također uči improvizaciju kod François- Henrija Houbarta i Gabriela Marghierija. Redovito koncertira kao solist u Francuskoj i inozemstvu (katedrale u Angersu, Lyonu, Rigi, Zagrebu, crkva St-Madeleine u Parizu), te surađuje s orkestrima (Paul Kuentz, Bernard Thomas, La Tempęte), zborovima i komornim sastavom baroknih trublji Nulla dies sine musica. Osvojio je prvu nagradu na međunarodnom orguljaškom natjecanju Jean-Louis Florentz u svibnju 2008., te je pobjednik međunarodnog orguljaškog natjecanja Gaston Litaize 2014. Orguljaš je crkve Saint-Paul-Saint-Louis u Parizu. U 2014. održao je nekoliko majstorskih tečajeva o interpretaciji francuske barokne glazbe u Ljubljani i Zagrebu. Praizveo je nekoliko djela za orgulje i plesače: Blind Instinct na glazbu Tri plesa Jehan Alaina u Operi u Lyonu (2010.), If You Walked na Bolero Mauricea Ravela u okviru Festivala u Besançonu (2011.), te Solomonov prsten za orgulje i osam plesača na glazbu Jeana-Louisa Florentza i koreografiju Davida Drouarda.

rendezvous_blok