Francois Weigel, klavir

KONCERT SA ZAGREBAČKIM KOMORNIM ORKESTROM

Pijanist, skladatelj i dirigent, François Weigel, studirao je na Musikhochschule u Kölnu (klavir i kompoziciju), na Ecole Normale Supérieure de Musique (dirigiranje) i na Conservatoire National Supérieur de Musique u Parizu gdje je osvojio nekoliko prvih nagrada.

Održao je brojne recitale u velikim europskim gradovima među kojima su Beč, Salzburg, Graz, Klagenfurt, Berlin, Hamburg, Bonn, Bruxelles, Ženeva, Oslo, Varšava, Riga, Tallinn, Beograd, Zagreb, Ljubljana, Napulj, Verona, Pariz i mnogi drugi.

Kao solist bio je gost brojnih orkestara: Hamburške filharmonije, Orkestra romanske Švicarske, Filharmonijskog orkestra Radio-France, Nacionalnog orkestra grada Lillea, Nacionalnog orkestra regije Ile de France, Nacionalnog orkestra regije Lorraine, Filharmonijskog orkestra Montpelliera i mnogih drugih.
Ravnao je komornim orkestrima Bratislave, Litve, Bilkent simfonijskim orkestrom iz Ankare i Zagrebačkim komornim orkestrom.

Njegovi povlašteni partneri iz područja komorne glazbe su Belvedere Trio Wien (sastavljen od članova Bečke filharmonije) i Kvartet Amarcord (solisti Berlinske filharmonije). Održao je brojne recitale s uglednim svjetskim pjevačima: Inva Mula, Sophie Koch, Laurence Dale, Ferrucio Furlanetto, Ruggero Raimondi.  

Ovaj osebujni umjetnik nastupa i s DJ Doctor Bone te improvizira uživo na radiju France Musique na note koje dobije od slušatelja. Osnovao je improvizacijski duo s jazz pijanistom Pierreom de Bethmannom. 

François Weigel dobio je nagrade fondacije Yehudi Menuhin, fondacije Philip Morris, fondacije Yves Saint Laurent, kao i odličje viteza akademskih palmi za svoj umjetnički angažman u francuskim gimnazijama.