Francuska u fokusu na Festivalu europskog filma

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Tijekom srpnja 2024., prigodom obilježavanja jedanaeste godišnjice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, održat će se 13. uzastopni program europskih filmova u Hrvatskoj – Festival europskog filma, na tri lokacije: Ljetnoj pozornici Tuškanac, Kinu Metropolis MSU te Kinu Sesvete. Kroz tri programske kategorije – EuropremijerePanorama hrvatskog filma i Program Junior bit će prikazan 31 filmski naslov, na 40 projekcija.

Program Europremijere u Kinu Metropolis održava se od 3. do 27. srpnja, a od 10. do 16. srpnja seli na Ljetnu pozornicu Tuškanac, gdje će biti prikazano 7 filmova s početkom u 21:30 sati, s francuskom kinematografijom u fokusu. Kao počasni film otvaranja programa na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazat će se hrvatski kratkometražni film Čovjek koji nije mogao šutjeti, dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu.

Francuski filmovi:

Izvan sezone (Hors-saison), romantična drama, 115, 2023., r. Stéphane Brizé

Otvorenje programa Europremije : Srijeda, 10. srpnja u 21:45, Ljetna pozornica Tuškanac

Srijeda, 24. srpnja u 19:30, Kino Metropolis, MSU

Glume: Guillaume Canet, Alba Rohrwacher, Sharif Andoura

Mathieu je poznati glumac koji živi u Parizu. Alice je profesorica klavira koja živi u malom primorskom gradu. Zaljubili su se prije petnaestak godina i imali strastvenu aferu, no potom su prekinuli. Vrijeme je prošlo, svatko od njih je otišao svojim putem, rane od prekida su zacijelile. Kada Mathieu pokuša utopiti svoju tugu u jacuzziju u toplicama, slučajno susretne Alice.

Samo nas dvoje, (L’amour et les forêts), triler, 105’, 2023., r. Valérie Donzelli

Četvrtak, 11. srpnja u 21:30, Ljetna pozornica Tuškanac

Četvrtak, 25. srpnja u 20 :00, Kino Metropolis, MSU

Glume: Virginie Efira, Melvil Poupaud, Dominique Reymond

Kada Blanche upozna karizmatičnog Gregoirea misli, da je pronašla idealnog muškarca. Veze koje ih vežu brzo se produbljuju i dolazi do strastvene afere. Blanche se odlučuje s njim vjenčati te ubrzo sele daleko od njezine obitelji. Malo po malo, Blanche spoznaje da se nalazi uhvaćena u stisku duboko posesivnog i opasnog muškarca.

Bernadette, komedija, 92’, 2023., r. Léa Domenach

Petak, 12. srpnja u  21:30, Ljetna pozornica Tuškanac

Subota, 27. srpnja u 18:00, Kino Metropolis, MSU

Glume: Catherine Deneuve, Denis Podalydès, Michel Vuillermoz

Film prati Bernadette Chirac tijekom dva predsjednička mandata njezinog supruga Jacquesa Chiraca. Bernadette je očekivala da će dolaskom u Elizejsku palaču konačno dobiti pažnju koju zaslužuje, jer je svom suprugu uvijek bila potpora, ali prevarila se. Osvetila se tako što je postala utjecaj­na medijska ličnost.

Grof Monte-Cristo, (Le comte de Monte-Cristo), pustolovna drama, 173’, 2024., r. Alexandre de La Patellière, Matthieu Delaporte

Subota, 13. srpnja u 21:30, Ljetna pozornica Tuškanac

Subota, 27. srpnja u 19h45, Kino Metropolis MSU

Glume: Pierre Niney, Pierfran­cesco Favino, Anaïs Demoustier

Nova adaptacija poznatog romana Alexandrea Dumasa. Izdan od svojih prijatelja i osuđen od strane korumpiranog suca, mornar Edmond Dantès osuđen je na doživotnu robiju; nakon bijega dobiva pozamašno bogatstvo i vraća se u Francusku prerušen u grofa od Monte Crista, identitet preko kojeg se planira osvetiti onima koji su ga uništili.

Bonnard: Pierre & Marthe, romantična drama, 122’, 2023., r. Martin Provost

Nedjelja, 14. srpnja u 21:30, Ljetna pozornica Tuškanac

Petak, 26. srpnja u 20:00, Kino Metropolis MSU

Glume: Cécile de France, Vincent Macaigne, Stacy Martin

Ljubavna priča i romansa između slikara Pierrea Bonnarda i njegove

supruge, modela i muze Marthe. Film je podijeljen u četiri dijela zajed­ničkog života para: rani dani, 1914., 1918. i 1942.

Prolazi (Passages), romantična drama, 91’, 2023., r. Ira Sachs

Četvrtak, 4. srpnja u 20:00, Kino Metropolis, MSU

Glume : Franz Rogowski, Ben Whishaw, Adèle Exarchopoulos

Redatelj Tomas slavi uspješan završetak projekta u društvu svoga supruga Martina, filmske ekipe i njihovih gostiju. Među uzvanicima je Agathe, mlada žena s kojom Tomas započinje strastvenu aferu, koja ne samo da će zaoštriti odnos između Tomasa i Martina, nego će odjeknuti i u širim krugovima u kojima žive tri glavna lika.

Cijeli raspored potražite na: www.festivaleuropskogfilma.eu