Fet a Mà: Cru

U okviru Festivala novog cirkusa

Predstava o susretu muškarca i žene uz uskovitlane se emocije pretvara u pravu akrobatsku dramu! Tijela umjetnika se privlače, odbijaju, izvrću, dislociraju, izravnjuju, predaju… Ovo je cirkus kakvim ga je možda zamišljao Samuel Beckett!

Skupinu Fet a Mà 2008. su godine osnovali umjetnici Pau Portabella i Marta Torrents. Sreli su se za vrijeme cirkuskoga školovanja u Barceloni, a zajednički akrobatski jezik nastavili razvijati u Toulouseu, na francuskom centru za cirkuske umjetnosti Le Lido. Njihova prva predstava „Swap!“ kreirana je 2010., a „Cru“ je drugi rad grupe, nastao u suradnji s Blaïem Mateuom Triasom, umjetničkim ravnateljem skupine Baro d’Evel.

Rad ovih umjetnika odlikuje manjak rekvizita koji su zamijenjeni obiljem tehničkih vještina i jedinstvenim izvedbenim jezikom. U „Cru“ je to istraživanje ljudske krhkosti i ranjivosti, trenutaka ludila i agresije, manipulacije, ljubavi i ovisnosti. Rad temeljen na fizičkome pismu, bez suvišnih umjetnih aditiva, predstavlja cirkus kao sirovu umjetnost koja je sposobna pogledati iza humora, ali i iza boli.

Ulaznice za ovu jedinstvenu predstavu dostupne su po cijeni od 90 kuna na blagajni Zagrebačkog kazališta mladih, kao i putem bankovnih uplata – upute se mogu pronaći na festivalskim web stranicama www.cirkus.hr

Festival novog cirkusa organizira Mala performerska scena uz podršku Ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstava kulture i Turističke zajednice grada Zagreba. Gostovanje Fet a Mà  podržao je i Francuski institut.