Izložba « Studio Alix : stoljeće pirenejske fotografije »

U organizaciji udruge Écrits de lumière

Od 17. do 29. travnja 2018.

Otvorenje: 17. travnja u 18h.

Francuski institut – Preradovićeva 5 – Zagreb

 

Francuski institut ima zadovoljstvo od 17. do 29. travnja 2018. ugostiti izložbu «Studio Alix: stoljeće pirenejske fotografije », koju organizira francuska udruga Écrits de lumière.

Fotografska zbirka Alix, iz departmana Hautes-Pyrénées, predstavlja rijedak primjer francuskog studija koji je u kontinuitetu djelovao više od jednog stoljeća. Od 1907. do 2013. fotografi obitelji Eyssalet, vlasnice studija, sakupili su zbirku od nekoliko stotina tisuća negativa.

Kao neumorni istražitelji pirenejskih planina, cijelo su 20. stoljeće vodili vizualni inventar baštine ove regije na jugu Francuske poput najslavnijih fotografskih misija.

Originalnost studija počiva na velikoj raznolikosti njegove aktivnosti. Na portrete snimljene u studiju i scene urbanog života nadovezuju se, u 1920-im godinama, snimke pirenejskih krajolika obilježenih pastoralnim i ruralnim aktivnostima. Krajem 1930-ih godina pojavljuju se industrijske i promotivne fotografije, a potom reportaže za tisak.

 

Écrits de lumière

Od 2006. godine udruga Écrits de lumière, koju su osnovali Loïc Chauvin i Christian Raby, istražuje staru fotografiju.

Udruga je organizirala serije izložbi diljem Europe. Od 2011. godine objavila je tri djela o povijesti albanske fotografije. Godine 2017. potpisuje ugovor o suradnji s općinom Bagnères-de-Bigorre kako bi valorizirala dio fotografske zbirke Alix u posjedu općine.