Izložba Žarka Vijatovića „ Pariz pod snijegom“

Otvorenje: utorak, 26. travnja u 19h

Izložbu fotografija Pariz pod snijegom Žarko Vijatović je posvetio Parizu, gradu po kojemu pješači i kojega snima više od 25 godina.

Svakodnevno luta ulicama željno čekajući da se nad grad spusti magla ili padne snijeg. Za njega su to  posebni trenutci kada se, kako kaže, “priroda ponaša poput umjetnika”. U glavnom gradu snijeg je rijetka pojava i kada sniježi, pahulje se brzo tope. No, u tim trenucima, Pariz, zavijen u bijeli omotač, pretvara se u bajku, u grad iz snova. (cf. Izis, “Pariz iz snova”, izdanje Clairefontaine, Lausanne, 1950).

Izborom fotografija koje predstavljaju djelić identiteta grada bogate prošlosti i snažne stvaralačke moći, Žarko Vijatović nam predočuje svoju viziju. Kroz seriju fotografija pariških vrtova Tuileries, snimljenih unutar nekoliko sati, zime 2010. godine, otkriva nam jedinstveni trenutak. Oživljavanjem uspomena na slavne fotografe Pariza kao što su Izis, Eugene Atget, Henri Cartier-Bresson, Brassaï ili Doisneau, Vijatović otvara bogatu povijest fotografskih citata i pretače ih u osobni rad.

 

Žarko Vijatović je rođen 1952. godine u Washingtonu, SAD. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i kontinuirano se bavi fotografijom od 1987. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Francuske, živi i radi u Parizu.

Izložba Pariz pod snijegom, partnerski je projekt Francuskog instituta u Hrvatskoj i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, te najavljuje veću izložbu Žarka Vijatovića, ovaj put iz serije “Magle”, koja će se održati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu od 17. svibnja do 6. lipnja 2016. godine.