Noć ideja 2022.

Četvrtak 27. siječnja 2022. u 18h30 : “Veliki dijalog” između hrvatske književnice Monike Herceg i austrijskog knjižavnika Reinharda Kaiser-Mülheckera, uživo iz Francuskog instituta u Beču.

Sedmo ovogodišnje izdanje ovog događanja potvrđuje snažnu europsku dimenziju, obilježenu početkom francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije. U kontekstu obilježenom zdravstvenom, gospodarskom i drštvenom krizom, tema Noći ideja 2022., “(Ponovno) izgraditi zajedno”, poziva na raspravu o suvremenim koncepcijama kolektiva i zajedničkog života, rješenjima koja se moraju razvijati u situaciji krize i uvjetima za obnovljeni društveni sporazum.

Međunarodno događanje, Noć ideja prilagođava se ograničenjima zdravstvene situacije ovisno o području. U više od 100 zemalja svijeta, događanje će obilježiti uporno dijeljenje ideja i znanja u vrijeme krize tijekom cijele prve polovice 2022., počevši od 27. siječnja.

U okviru ovog izdanja 2022., diljem EU, “Veliki dijalozi” okupit će velike umjetnike i intelektualce iz područja umjetnosti, književnosti, znanosti, novinarstva… U različitim glavnim gradovima kontinenta podijelit će svoje poglede na Europu, njezine kulture, izazove i mogućnosti.

Hrvatska će tako biti predstavljena u Francuskom institutu u Austriji u Beču uz sudjelovanje hrvatske pjesnikinje, dramaturginje, scenaristkinje i urednice Monike HERCEG koja će razgovarati s austrijskim književnikom Reinhardom KAISER-MÜHLECKEROM.

Pratiti u četvrtak 27. siječnja 2022. u 18h30, uživo iz Francuskog veleposlanstva u Austriji u Beču ili na ovoj povezinici.

Događanje će se prenositi na tri jezika : njemačkom, engleskom i francuskom.

Monika HERCEG

Rođena 1990. godine u Sisku, Monika HERCEG mlada je pjesnikinja, dramaturginja, scenaristica i aktivistica. Poznata po tome što je eminentna predstavnica novog naraštaja mladih hrvatskih autora, a među njima i najnagrađivanija, ponekad se opisuje kao “književni fenomen”. Ona se bavi temama siromaštva, nasilja u obitelji, imigracije, klasne i rodne nejednakosti u svojem proteanskom djelu, prevedenom na petnaest jezika. Dobitnica je druge nagrade međunarodnog pjesničkog natječaja Castello di Duino u Italiji i nagrade Bridges of Struga na festivalu Mostovi Struge u Makedoniji. Godine 2021. njezino zalaganje i aktivizam nagrađeni su nagradom Fierce Women. Sudjeluje u Versopolisu, online platformi posvećenoj promociji mladih europskih autora. Izbor njezinih djela objavljen je na francuskom jeziku pod naslovom Ciel sous tension (L’Ollave, 2019.).

 

Reinhard KAISER-MÜHLECKER

Rođen 1982. u Austriji u Kirchdorfu an der Kremsu, Reinhard KAISER-MÜHLECKER studirao je agronomiju, povijest i međunarodni razvoj. Svoj prvi roman Der lange Gang über die Stationen objavio je 2008. i osvojio brojne nagrade poput Berlinske umjetničke nagrade ili nagrade Anton Wildgans 2020. U Francuskoj ga smatraju “glasom austrijske književnosti u usponu”, a Lilas rouge, jedan od njegovih najvećih romana, objavljen je na francuskom u nakladi Verdier. Njegova posljednja knjiga, Wilderer, bit će objavljena u ožujku 2022. u nakladi S. Fischer.

Razgovor će na njemačkom i engleskom moderirati Judith HOFFMANN, novinarka Ö1/ORF, a prenosit će se na tri jezika (francuski, njemački i engleski).