« Elle » , « Moj život kao tikvica »  i « Samo je kraj svijeta » na Zagreb Film Festivalu  (12. – 20. studenog 2016.) !

 

Francuski institut u Hrvatskoj ponovno je partner  Zagreb Film Festivala. Bit će prikazane brojne francuske koprodukcije i francuski filmovi među kojima su i 3 filma koji su označili posljednji Festival u  Cannesu :

  • « Elle » Paula Verhovena, filmska adaptacija romana « Oh… » francuskog pisca Philippea Djiana, francuski kandidat za Oskara 2017.
  • « Moj život kao tikvica » (Ma vie de courgette) Claudea  Barrasa, prekrasan višestruko nagrađivani crtani film.
  • « Samo je kraj svijeta » (Juste la fin du monde) Xaviera Dolana, prema drami  Jeana-Luca Lagarcea, dvostruko nagrađen na 69. Festivalu u Cannesu  (Grand Prix i Nagrada Ekumenskog žirija).

 

ELLE, Paul Verhoeven

Francuska-Njemačka – 2016.

Triler – 2h10

Uloge : Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Anne Consigny, Virginie Efira

Priča ovog mračnog, stiliziranog trilera prati pedesetogodišnju Michéle, uspješnu i nemilosrdnu poslovnu ženu na čelu kompanije koja se bavi proizvodnjom video-igara. Samouvjerena, oštroumna i profinjeno cinična u svom smislu za humor, Michéle je osoba koja lako stječe neprijatelje. Kada je u njezinom domu napadne i siluje maskirani muškarac, ona postaje opsjednuta pronalaskom nepoznatog počinitelja. Potraga će ubrzo prerasti u uzbudljivu igru mačke i miša, no stvari ubrzo počinju izmicati kontroli.

16. studenog – 17h – Kino Tuškanac

17. studenog – 21h – Kino Muzeja suvremene umjetnosti  

19. studenog – 21h30 – Kino Muzeja suvremene umjetnosti  

 

MOJ ŽIVOT KAO TIKVICA (MA VIE DE COURGETTE), Claude Barras

Švicarska- Francuska – 2016.

Crtani film – 1h06

courgette

U ovoj priči ne radi se o povrću. Junak ove animirane pustolovine hrabri je maleni dječak zvan Tikvica. Kada tragičnim spletom događaja izgubi majku, mladi Tikvica ostaje sam na svijetu. Simpatičan policajac Raymond odvodi ga u dom punom djece koja su također ostala bez roditelja. Isprva zastrašen neobičnim, i ponekad surovim mjestom, on se s vremenom nauči otvoriti te ondje pronalazi novu obitelj i iskrenu ljubav. Moj život kao Tikvica je na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju osvojio nagradu publike i nagradu za najbolji dugometražni film.

19. studenog – 16h – Kino Tuškanac

 

SAMO JE KRAJ SVIJETA (JUSTE LA FIN DU MONDE), Xavier Dolan

Kanada – Francuska – 2016.

Drama – 1h39

Uloge : Gaspard Ulliel, Nathalie Baye, Léa Seydoux, Vincent Cassel

juste-la-fin-du-monde

Piscu Louiseu dijagnosticirana je terminalna bolest te se vraća kući nakon dvanaest godina odsustva kako bi svojoj obitelji rekao loše vijesti. Međutim, članovi obitelji bore se s vlastitim demonima i međusobnim zamjeranjima, a narušeni odnosi otežavaju komunikaciju i ne dozvoljavaju smireno razrješenje.

13. studenog – 16 h – Kino Tuškanac

17. studenog – 18h30 – Kino Muzeja suvremene umjetnosti  

 

  • Svakako moramo spomenuti i film OKUS TINTE (COMPTE DES BLESSURES) Morgana Simona koji će biti prikazan na pretpremijeri prije početka prikazivanja u Francuskoj koje je predviđeno u veljači 2017. (četvrtak 17. studenog u 13h u kinu Tuškanac i u 21h30 u Kinu Europa).

 

Cjelokupni program potražite na : www.zff.hr