Autor je kreativno srce digitalne ekonomije – MAKK 2016.

Pod motom „Autor je kreativno srce digitalne ekonomije“, četvrto izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK održat će se 17. i 18. studenog u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. U organizaciji službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva za autorsko pravo HDAP-ALAI, konferencija se ove godine posebno bavi temom korištenja glazbe i ostalog kreativnog sadržaja u digitalnom obliku.

  • Sudjelovat će tri francuska gosta: odvjetnici Ludivine Lille  i Vincent Robert, te Blaise Mistler, ravnatelj za suradnju s institucijama u francuskom SACEM-u.

Prvog će dana, Vincent Robert, odvjetnik uglednog društva Ernst & Young iz Pariza, održati prezentaciju o aktualnoj europskoj reformi autorskog prava i jedinstvenom digitalnom tržištu EU.

Već godinama vruća tema, pravni spor njemačkog autorskog društva GEMA i internetskog diva YouTubea zbog kojeg u Njemačkoj nema glazbenih spotova na tom servisu, bit će uvod u panel diskusiju u kojoj će sudjelovati domaći i regionalni stručnjaci i autori.

Skladatelj Tonči Huljić i redatelj Igor Barberić u zvjezdanom intervjuu otkrit će kreativnu, marketinšku i financijsku pozadinu hit mjuzikla „Pacijenti“ i opisati rizike koje su uspješno izbjegli radeći „brodvejski“ mjuzikl za Hrvatsku (ili možda i šire?), dok će Aleksandra Kovač, beogradska autorica popularne i filmske glazbe, u predavanju Naša glazba, vaši snovi otkriti neke tajne zanata kojima glazbeni majstori utječu na gledatelje i njihov doživljaj filma.

Što Hrvatska i susjedne zemlje mogu naučiti od zapadno-europskih zemalja po pitanju očuvanja i promocije kreativnog sadržaja, još je jedno pitanje za panel diskusiju nazvanu „French Do It Better“: uvodno predavanje, potkrijepljeno brojnim primjerima iz francuske prakse održat će Blaise Mistler, ravnatelj za suradnju s institucijama u francuskom SACEM-u. Treba li mijenjati kvote za hrvatsku glazbu, film i ostale kulturne sadržaje te koji su drugi načini da budemo dio svijeta, a ostanemo i svoji, o tome će, između ostalih, raspravljati i Darko Rundek i Tomaž Grubar, potpredsjednik slovenskog SAZAS-a.

Drugi dan MAKK-a donosi zanimljiva stručna izlaganja o transparentnosti organizacija za kolektivno ostvarivanje prava te njihovom odnosima s korisnicima. Na okruglom stolu „Vrijednost kulturnih proizvoda: kultura i tržište“ kojeg moderira odvjetnica Kristina Delfin Kanceljak, sudjeluje „moćna gomilica“ utjecajnih igrača iz raznih kulturnih industrija: Marko Torjanac, Tomo in der Mühlen, Tihomir Katulić i Miroslav Škoro!

Programi i raspored MAKK-a 2016. nalaze se na linku, a svoj dolazak na konferenciju možete osigurati putem online obrasca za prijavu. Organizator je osigurao posebne uvjete kotizacije za studente te redovne i pridružene članove Hrvatskog društva skladatelja o čemu više možete saznati ovdje.

MAK konferencija održava se pod posebnim pokroviteljstvom Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, Sveučilišta u Zagrebu i međunarodnih udruženja kreativaca GESAC i CISAC, a više informacija saznajte na službenim webFacebook i Twitter stranicama.