Domino dezen

Izložba radova studenta Tekstilno tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu / diplomski studij Dizajn tekstila

Od 5. do 24. veljače, Francuski institut, Preradovićeva 5 

Popis studenata:

Samanta Bošković, Ivona Bratanić, Antonija Bunčuga, Tina Dolovčak, Martina Gluhinić, Tena Gracin, Nera Gržin, Nikolina Holjak, Klara Ivanović, Otto Jagor, Nataša Jeletić, Ines Katić Križmančić, Martina Kovačić, Ana Matejčić, Ivona Mlakar, Dina Mlinac, Ernestina Muniši, Sara Pavlek, Ivona Pleše, Anamarija Stančić, Branka Tomić, Emily Šigir

Izložba DOMINO DEZEN nastala ja na temelju knjige pod nazivom PAPIERS DOMINOTES autora Andre Jammes. U 18. stoljeću u provincijalnim središtima Francuske nastao je velik broj uzoraka baziranih na geometriji i alegorijskim motivima. Njihovi autori su bili članovi gildi koji su se bavili izradom drvoreza i prodajom oslikanih Domino papira. Osim za papir, drvorezi su se koristili i za oslikavanje platna, igraćih karata i omota za knjige. Inspiracija i osnovne postavke potječu iz tehnike ukrašavanja omota knjiga u Francuskoj u vrijeme kada još nema govora o naslovnicama već o fizičkoj zaštiti sadržaja. Kožni uvez predstavlja luksuz, a knjiga do većeg dijela publike ipak dolazi u papirnatim omotima za koje se razvija prilagođen ukrasni uzorak.

Na temelju navedene inspiracije studenti su dobili problemski zadatak izabrati uzorak iz navedene knjige i kroz kreativni proces redefinicije izraditi novu kolekciju dizajna tekstila. Kao izložbeni eksponati na izložbi će biti printani uzorci od kojih su studenti krenuli, kreativne bilježnice/ sketchbook i jastuk sa otisnutim uzorkom u tehnici linoreza / blok print.