Noć ideja 2019.

Suočavanje sa sadašnjošću

Lov na lažne vijesti

Četvrtak, 31. siječnja 2019. godine u 19.00 sati

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Studijska čitaonica, Europska avenija 24, 31000 Osijek

 

Riječ je o događanju posvećenom javnoj raspravi koje se odvija diljem svijeta svake godine u isto vrijeme – u noći posljednjeg četvrtka u siječnju. Prenosi se i na društvenim mrežama što ga čini globalnim događajem na kojemu u ovom 4. izdanju sudjeluje više od 70 zemalja i 120 gradova.

Tema ovogodišnjeg izdanja je suočavanje sa sadašnjošću, a ista obrađuje tri glavna pitanja. Suvremena događanja i lucidnost koju zahtijevaju tehnološke, društvene, ekološke, geopolitičke i druge duboke promjene koje su sada dio našeg svakodnevnog života.

Predanost, njezinim novim načinima i oblicima: koje inicijative možemo poduzeti kako bismo se suočili s izazovima našeg vremena?  Percepcija vremena i njegovih transformacija: u vremenu koje obilježava trenutna difuzija informacija, kako se možemo oduprijeti vladanju neposrednosti?

Više informacija o konceptu Noći ideja možete pronaći ovdje: https://www.lanuitdesidees.com/en/

Francuski institut u Hrvatskoj po drugi put organizira Noć ideja u Hrvatskoj. Nakon prvog izdanja u Rijeci posvećenog Gradu budućnosti, u Osijeku će se održati drugo izdanje na kojemu će se razmotriti problematika lažnih vijesti u medijima:

Koji su izazovi lažnih vijesti u tradicionalnim i novim medijima?

Koje su najučinkovitije tehnike za rješavanje lažnih vijesti?

U kojoj mjeri novi mediji ubrzavaju širenje lažnih vijesti?

Sljedeći sudionici razgovarat će s publikom:

dr.sc. Lana Ciboci, sveučilišna profesorica i potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu iz Zagreba, prodekanica za znanstvene poslove i upravljanje kvalitetom na Visokoj školi Edwarda Bernaysa.

Tomislav Levak, mag. Kulturologije – Sveučilišni nastavnik (asistent) na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku,

Jacques Pezet, francuski novinar koji živi u Berlinu, suradnik rubrike CheckNews francuskog dnevnog lista Libération.

Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, a moderirat će ga Giovanni Vale, neovisni talijanski novinar koji živi u Zagrebu.

Ova Noć ideja odvija se u okviru regionalnog projekta “Politika u digitlnom dobu” koji uključuje radionice, okrugle stolove i sastanke tijekom cijele 2019. godine u suradnji s Francuskim institutima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Srbiji.

U Hrvatskoj će se u okviru ovog projekta održati tri događanja: Noć ideja, regionalni forum posvećen “lovcima na lažne vijesti” (8.-12. travnja) i Digitalni rendez-vous (studeni).