Predavanje: Otkriće i mjerenje Higgsovog bozona

Susret s Ivicom Puljkom, profesorom fizike na Sveučilištu u Splitu, znanstvenika koji radi u CERN-u i jednom od ključnih osoba francusko-hrvatske suradnje

Petak 1. ožujka  2019., u 18 h, Francuski institut (Preradovićeva 5)

 

Nastavljajući ciklus profesionalnih susreta, Francuski institut u Hrvatskoj i mreža France Alumni Croatie imaju čast i zadovoljstvo ugostiti g. Ivicu Puljka, profesora na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, znanstvenika koji radi u Europskom vijeću za nuklearna istraživanja (CERN) i jednom od ključnih osoba francusko-hrvatske suradnje.

Puljak će predstaviti svoj profesionalni put u kojem je nakon doktorata na Sveuičilštu Pierre et Marie Curie nastavio razvijati mnogobrojne suradnje sa Francuskom, posebno s kolegama iz prestižne Ecole Polytechnique, kao i istraživanja koja su vodjena u CERN-u, gdje je voditelj grupe fizičara iz Splita.

U trenutku kada Hrvatska postaje pridruženi član CERN-a, g. Puljak govoriti će i o istraživanjima vođenim u ovom laboratoriju, smještenom na francusko-švicarskoj granici pokraj Ženeve. Posebno će se osvrnuti na veliku avanturu otkrića Higgsovog bozona 2012., nakon 50 godina istraživanja, a koje su omogućili Veliki sudarač hadrona (LHC) i pripadajući detektori.

Ova prezentacija, koja će se održati na hrvatskom jeziku, ujedno je i prilika da razgledate i izložbu „Postanak i evolucija svemira“, koja je od od 25. 02 – 03.03. 2019, postavljena u Francuskom Institutu, zahvaljujući suradnji sa CERN-om i Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilšta u Splitu.