DigiTelling: Novi načini financiranja videoigara

“DigiTelling” prvi je regionalni mentorski program za inovativne indie videoigre, koji organiziraju Goethe-Institut Kroatien i Francuski institut u Hrvatskoj. Projekt se odvija tijekom 2020. i 2021. godine u okviru Francusko-njemačkog kulturnog fonda, u suradnji s inicijativom Edu4Games na Sveučilištu u Zagrebu. U partnerstvu s ovogodišnjim izdanjem festivala Animafest, program predstavlja dva industrijska događaja za mlade stručnjake na temu Financiranje videoigara.

Na radionici će sudjelovati 3 indie studija koja sudjeluju u programu DigiTelling (Label This – Slovenija, Igre šljive – Hrvatska / Srbija i Moonburnt Studio – Srbija), a uključivat će i dodatne hrvatske mlade studije.

  • Radionica o financiranju videoigara, od 09. do 11. lipnja u Kinu Tuškanac

Kroz ovu trodnevnu radionicu sudionici će naučiti kako se snalaziti u složenom svijetu financiranja igara – od trendova i vrsta prihoda do traženja privatnih investitora i prijavljivanja za javnu potporu namijenjenu razvoju video igara u Hrvatskoj i regiji.

Radionicu će voditi Aleksandar Gavrilović, izvršni direktor Gamechucka, studia za igre koji je razvio nekoliko videoigara, a najnovija je Speed ​​Limit, prva hrvatska igra koja je fizički izdana na Switchu i PS4. Njihove prethodne igre objavio je Humble Bundle, a trenutno rade na Trip the Ark Fantastic, prvoj hrvatskoj igri koju je odabrao fond Creative Europe za razvoj videoigara. S više od 15 stalno zaposlenih i s pozitivnom ocjenom od 90% na Steamu za Speed ​​Limit, Gamechuck je jedan od najuspješnijih nadolazećih studija za razvoj igara u Hrvatskoj. I Hrvoje Mitić, direktor i investicijski skaut u Games Co.London, podijet će sa sudionicima svoja iskustva u razvoju poslovanja s videoigrama.

Sudionici ove radionice bit će stručnjaci uključeni u tri projekta podržana od 2020. godine u sklopu francusko-njemačkog “DigiTellng” programa mentorstva za neovisne video igre * i nekoliko hrvatskih studija.

* više informacija na web stranici: http://edu4games.adu.hr/hr/digitelling/

  • Javni panel: Novi načini financiranja vaših videoigara 11. lipnja u 12 sati u Teatru &TD

Srđan Laterza moderirat će ovaj panel dionika nacionalnih i europskih javnih institucija, kao i profesionalnih udruženja u industriji videoigara, a propitivat će se načini kako privatna ulaganja, javno financiranje i koprodukcije mogu pomoći kreaciji neovisnih videoigara i nalaženju njihove publike. Poseban fokus bit će stavljen na javno financiranje hrvatske industrije videoigara, jer 2021. označava početak programa financiranja video igara Hrvatskog audiovizualnog centra

Prije panela, tri studija koja sudjeluju u programu DigiTelling predstavit će svoje igre I lobirati za njih:

The Gap“, Label This (Slovenija) – Sara Lukanc & Jan Gortnar

Mine VR“, Prune Games (Hrvatska, Srbija) – Pavle Goloskoković

COLUMNAE: A Past Under Construction“, Moonburnt Studio (Srbija) – Jovan Vesić

Sudionici panela:

Prof. Odile Limpach /online/ (SpielFabrique & Köln Games Lab)

Chris Marcich (HAVC)

Andrej Kovačević (HAVC)

Martina Petrović (Creative Europe Desk – MEDIA)

Profesorica Odile Limpach predaje ekonomiju i poduzetništvo na Köln Game Lab-u i upravlja inkubatorom CGL-a. Također je suosnivačica akceleratora SpielFabrique 360 ° i radi kao strateški savjetnik za ozbiljne igre i projekte različitih medija. Između 2007. i 2014. bila je direktorica njemačkog softverskog studija za zabavu Blue Byte. Prije je bila direktorica Ubisoft GmbH. Završila je poslovnu školu u Francuskoj, a MBA u SAD-u. Profesorica Limpach također je uključena kao volonter u područja strukovnog obrazovanja i razvoja kreativnih industrija. Nadalje, ona djeluje kao savjetnica (CCEF) za francusko Ministarstvo za međunarodni razvoj poslovanja.