Digitalni rendez-vous #4

Od 30. listopada do 4. prosinca 2021.

Ovo četvrto izdanje “digitalnog rendez-vousa” u 2021. godini ima poseban značaj budući da zaključuje cjelogodišnju proslavu stotog rođendana Francuskog instituta u Hrvatskoj.

U fokusu su ovog izdanja vizualne i zvučne umjetnosti, uz gostovanje uglednih umjetnika poput Mauricea Benayouna i Jeana Geoffroya, pionira digitalne umjetnosti, Kaspara Ravela, umjetnika u nastajanju u području “glitch umjetnosti” i velikog elektroničkog glazbenika Kassela Jaegera. Neki od ovih gostiju potaknut će širu javnost, kao i stručnjake ili studente na izradu vlastitih kreacija.

Ovo će izdanje također omogućiti propitivanje digitalnih kultura s francuskim i hrvatskim stručnjacima, istražujući ulogu etičnih influencera, ali i istražiti europsku produkciju u području videoigara s prezentacijom francusko-njemačkog projekta “DigiTelling” čiji je cilj podržati neovisnu kreaciju u Hrvatskoj u suradnji s uglednim institucijama (Nacionalni konzervatorij za umjetnost i obrt – Nacionalna škola igara i interaktivnih digitalnih medija iz Angoulêma i Cologne Game Lab).

Događanje okuplja brojne kulturne partnere u Hrvatskoj: ugledne institucije (Muzički biennale Zagreb, Centar za inovativne medije Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Muzička akademija Zagreb …) kao i alternativne festivale poput “Zeza” (elektronička glazba) ili “Fu: bar” (vizualne umjetnosti).

Izložbe, koncerti, rasprave, participativne radionice, otkrivanje kreativnih alata…: tijekom mjesec dana Francuski institut u Hrvatskoj postaje pravo raskrižje inovacija i digitalnih kultura.

PROGRAM

 

DIGITALNE UMJETNOSTI – Izložbe

 • “VoV Twodees and Threedees”, skulpture i vizuali Mauricea Benayouna i Tobiasa Kleina
 • Rijeka, Galerija Kortil, u okviru festivala “Glowing Globe” – od 22. rujna do 7. listopada
 • Zagreb, Francuski institut u Hrvatskoj – od 2. studenog do 4. prosinca
 • Umjetnici “glitch arta” pobjednici međunarodnog festivala “fu:bar”

Zagreb, Francuski institut u Hrvatskoj – od 1. do 30. listopada

 • Video instalacija: “Oceano mare” Kaspera Ravela

Zagreb, Francuski institut u Hrvatskoj – od 5. do 15. studenog

PARTICIPATIVNI GLAZBENI PROJEKTI s Jeanom Geoffroyom

Odgođeno – novi termini bit će uskoro objavljeni

 • Masterclass za studente Muzičke akademije i završni concert

Zagreb, Muzička akademija

 • Radionice za široku publiku vezane uz uređaj “Lightwall system”

Zagreb, Francuski institut u Hrvatskoj

ELEKTRONIČKA GLAZBA

 • Koncert Kassela Jaegera u klubu KSET u okviru ZEZ festivala, u suradnji s Muzičkim biennalom i Multimedijalnim institutom MaMa

Zagreb, klub KSET – 18. studenog u 21h

VIDEOIGRE

Predstavljanje projekta “DigiTelling”, francusko-njemačkog projekta potpore kreaciji videoigara namijenjen neovisnim studijima iz regije

 

 • Masterclass za profesionalce s ekspertima iz ENJMIN Angoulême i Cologne Game Lab i okrugli stol u okviru programa “Industrija” Zagreb film festivala

Zagreb, Fakultet dramskih umjetnosti – 17. studenog

DIGITALNE KULTURE

 • Radionica i predavanje o “glitch artu” s Kasparom Ravelom

Francuski institut u Hrvatskoj – 6. studenog od 11h do 13h

 • Etički i angažirani influenceri: stručno usavršavanje s francuskim i hrvatskim influencerima iz “Good influence movement” o e-odgovornosti

od 23. do 26. studenog

 • Stručno usavršavanje za profesore francuskog jezika: “Hibrida nastava i diferencirana pedagogija u nastavi učenja francuskog kao stranog jezika”
 1. i 17. studenog, online

Digitalni rendez-vous – Program