Po čemu su videoigre drugačije…?

Predavanje i panel

Srijeda 17. studenog od 13 do 16 sati, Akademija dramske umjetnosti, Frankopanska 22
Na engleskom, otvoreno za javnost

Posljednje događanje u nizu projekta DigiTelling prvog regionalnog mentorskog programa za inovativne indie videoigre u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien i Francuskog instituta u Hrvatskoj održat će se u partnerstvu s 19. izdanjem Zagreb film festivala 2021., u sklopu programa „Industrija“.

Predavanje Stéphana Natkina posvećeno je komparativnoj analizi videoigara i linearnih medija (filmova, TV serija…). Koja su osnovna načela prilikom konstrukcije videoigara i linearnih audiovizualnih djela? Zajedničke karakteristike i razlike dovode do dva različita procesa realizacije. Kako će se ta dva polja preklapati i/ili razilaziti u budućnosti? Analiziramo neke od budućih vrsta sadržaja, uključujući videoigre kao programe uživo, igre u kinima i zabavnim parkovima, geolokalizirane igre i transmediju. Kako bismo dobili odgovore na ova pitanja, važno je razmotriti i ulogu platformi poput Netflixa ili Amazona, kao i TV kanala i prikazivača. Prezentacija će biti popraćena brojnim primjerima videoigara te dijelom za pitanja i odgovore.

Nakon predavanja slijedi panel diskusija pod naslovom Od filma do igara – budućnost kreativnih medija u kojem će sudjelovati Thierry Baujard (SpielFabrique), Stéphane Natkin (CEDRIC), Mario Čelan (Inkubator Pismo), Christopher P. Marcich (HAVC) i Davor Švaić (ADU). Razgovor će moderirati Lucija Pilić (Netokracija).

Događanje je realizirano u sklopu projekta DigiTelling, prvog regionalnog mentorskog programa, u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien i Francuskog instituta u Hrvatskoj, uz potporu Francusko-njemačkog kulturnog fonda i u suradnji s inicijativom Edu4Game.

DigiTelling je program mentoriranja posvećen podupiranju i umrežavanju sektora neovisnih videoigara u jugoistočnoj Europi te pružanju prilika inovativnim igrama da osvoje europsku i svjetsku publiku. Projekt se održava pod vodstvom Goethe-Instituta Kroatien i Francuskog instituta u Hrvatskoj u okviru Francusko-njemačkog kulturnog fonda, u partnerstvu s inicijativom Edu4Games pri Sveučilištu u Zagrebu za razvoj diplomskog studija dizajna videoigara.

Sudionici:

STÉPHANE NATKIN

Profesor emeritus na CNAM-u u Parizu i osnivač tvrtke za produkciju igara La Compagnie des Martingales. Bio je osnivač i direktor Visoke škole za videoigre i interaktivne medije ENJMIN i član je grupe Mobility Interaction and Media u istraživačkom laboratoriju CEDRIC. Radi u području multimedijskih sustava i videoigara kao istraživač te kao profesionalac u industriji. Autor je brojnih znanstvenih publikacija iz ovih područja, kao i knjige Video Games and Interactive Media, A Glimpse at New Digital Entertainment (2006).

THIERRY BAUJARD

Suosnivač akceleratora SpielFabrique, putem kojeg pruža mentorstvo i podršku financiranju studija za razvoj videoigara. Ima 20 godina iskustva u industriji zabave s fokusom na financiranje. Ima MBA sa sveučilišta Bocconi u Italiji i UCLA u Los Angelesu. Thierry je radio na raznim načinima financiranja kreativnih industrija za sektore filma, glazbe i videoigara te je stručnjak Europske komisije za financiranje kulturnog i kreativnog sektora i međusektorsko financiranje. U prošlosti je radio za grupaciju Vivendi u Londonu, ARTE i Studio Babelsberg u Berlinu.

MARIO ČELAN

U najzapadniji slavonski grad Novsku doveo je prva europska sredstva i pokazao koje mogućnosti nude EU fondovi. Od zacrtanog plana ne odustaje te je od Novske napravio središte gaming industrije kroz poduzetnički inkubator PISMO.

CHRISTOPHER P. MARCICH

Chris je proveo 16 godina radeći za Vladu SAD-a. Tamo je kao pregovarač radio na pitanjima međunarodne trgovine i oblikovanju trgovinske politike SAD-a. Bio je pomoćnik trgovinskog predstavnika SAD-a za Europu, odgovoran za trgovinske odnose unutar regije. Od 1995. do 2016. godine radio je kao predsjednik i koordinator međunarodnih poslova Američke filmske asocijacije (MPA). Od 2013. predsjednik je izvršnog odbora AGICOA-e, udruge audiovizualnih producenata i njihovih društava za upravljanje kolektivnim pravima. Godine 2019. izabran je za ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

DAVOR ŠVAIĆ

Nastavnik, profesionalac u audiovizualnom sektoru, menadžer u području kulture i umjetnosti. Već godinama, uz profesionalni rad u audiovizualnom sektoru, bavi se kulturnim menadžmentom te obrazovanjem u području filma i televizije, a odnedavno i u području videoigara. Dekan je Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te voditelj projekta Edu4Games – Izrada standarda zanimanja i kvalifikacija te novih studijskih programa za područje dizajna i razvoja videoigara.