Koncert elektroničke glazbe: Kassel Jaeger

Četvrtak 18. studenog u 21h, KSET klub, Zagreb, Unska 3, Zagreb

Kassel Jaeger koncertom nudi uzastopno uranjanje u složen i prizmatičan zvučni prostor, višeznačan prostora u kojemu se uzastopni zvukovi kombiniraju kroz korespondenciju tona, profila ili kvaliteta. Nakon što je postala problematična zona, glazba se tada razvija kroz polifone valove ispirući se na slušateljevim perceptivnim obalama, na rubovima njegova iskustva, obraćajući se tako njegovim osjetilima i emocijama. Dakle, dvostruko iskustvo, i frontalno i imerzivno, gradirajući se od intenzivnog prema neprimjetnom.

Francusko-švicarski skladatelj i elektroakustični glazbenik François J. Bonnet alias Kassel Jaeger živi i radi u Parizu. Osim što je direktor Grupe za glazbena istraživanja Nacionalnog audiovizualnog centra, François Bonnet je i književnik i teoretičar. Također je i producent na radiju France Musique I suizdavač časopisa SPECTRES (Shelter Press). Djela Kassela Jaegera složena su ravnoteža između konkretnog eksperimentalizma, ambijentalne buke i elektroakustičke improvizacije. Surađuje s umjetnicima kao što je Oren Ambarchi, Giuseppe Ielasi, Stephan Mathieu, Stephen O’Malley, Jim O’Rourke, Akira Rabelais ili James Rushford.

Objavio je nekoliko albuma u raznim nakladama: Editions Mego, Shelter Press, Black Truffle, Senufo Editions, Latencija … Njegova se glazba puštala na poznatim mjestima i festivalima širom svijeta kao što su Whitney Museum of American Art (SAD), Super Deluxe (Japan), Atonal (Njemačka), Accademia Chigiana (Italija) Harvardski prirodoslovni muzej (SAD), El Nicho (Meksiko), Madeiradig (Portugal), Donau Festival (Austrija)…

KSET je studentski volonterski klub smješten u bivšoj kotlovnici FER-a u Zagrebu od 1976. godine. Kroz godine, KSET je postao utočište alternativne scene, mjesto za druženje uz kavu, šah, film ili izlazak na koncert, slušaonicu i predstavu. U svojih 40 godina KSET je udomaćio brojne renomirane domaće i strane izvođače i bio odskočna daska mnogim demo bendovima, a u 90-ima je imao i važnu ulogu u stvaranju prostora za jazz i avangardnu glazbu.

Upravo tamo 2013. godine nastaje ZEZ (Zavod za eksperimentalni zvuk) –  koncertni ciklus eksperimentalne glazbe. ZEZ je usko vezan za glazbenu tradiciju KSET-a kao utočišta drugačijih i eksperimentalnih glazbenih formi. Djelovanje ZEZ-a usmjereno je ka širenju kulture marginalnih glazbenih događaja organizacijom koncerata eksperimentalne glazbe i podupiranjem eksperimenata sa zvukom kao medijem. “Slušaj drugačije” je ideja vodilja u organizaciji koncerata koji iskaču iz uobičajenog formata jazza, punka, popa, metala ili elektronike.

Muzički biennale Zagreb jedan je od najaktivnijih i najobimnijih festivala suvremene glazbe u Hrvatskoj i regiji. Netom završeno izdanje s kojim se obilježila i 60. obljetnica festivala, od travnja do rujna 2021. u više od 50 projekata predstavilo je najrecentnije i najvažnije umjetnike te projekte raznovrsnih stilova i žanrova suvremene glazbe i svih srodnih umjetnosti zvuka. U suradnji s Multimedijalnim institutom MAMA, na svojim programima već godinama predstavlja umjetnike improvizacijske, eksperimentalne i avangardne scene, a ovo je prva suradnja koju će ostvariti i s festivalom ZEZ.

Cijene: 30kn u pretprodaji, 45kn na licu mjesta prije koncerta.

Rezervacije i prodaja ulaznica od ponedjeljka 8. studenog: KSET Klub i Dirty old shop (Tratinska 18) ili e-mailom: zez@kset.org.

Događaj je organiziran uz poštivanje preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, a posjetitelje se poziva na odgovornost i ponašanje prema spomenutim preporukama. Na ulazu će biti potrebno predočiti COVID digitalnu potvrdu, negativni test ili dokaz o preboljenju COVID-19 u zadnjih 6 mjeseci.