Dvije izložbe na temu granica u Medijateci Francuskog instituta

Od 16. svibnja do 7. lipnja 2017.

« Walls between people »  – fotografije Alexandre Novosseloff

« Granice », izložba Nacionalnog muzeja povijesti migracije u Parizu

 

U okviru događanja-rasprave posvećene izazovima granica u Europi i u svijetu, organiziranog u suradnji s klasterom EUNIC Hrvatska, Europskom komisijom, Institutom za migracije IMIN, gradom Rijekom i projektom Rijeka 2020., medijateka Francuskog instituta ugošćuje dvije izložbe vezane uz te teme:

 

  • « Walls between people »  – fotografije Alexandre Novosseloff

Dvadeset osam godina nakon pada Berlinskog zida, brojni zidovi još uvijek postoje i razdvajaju narode, dok se drugi grade: demilitarizirana zona između dvije Koreje, mirovni zidovi u Belfastu, pješčani zid zapadne Sahare, zid-granica između SAD-a i Meksika… Ovi « aktivni » zidovi vidljiv su znak trajnih napetosti uz često goruću aktualnost i nerazmrsive sukobe koje je povijest zaledila.

Alexandra Novosseloff je doktorica političkih znanosti, znanstvenica u Centru Thucydide Sveučilišta Panthéon-Assas (Paris II), stručnjakinja Ujedinjenih naroda za održavanje mira te, uz Franka Neissea, koautorica nezaobilaznog djela « Des Murs entre les Hommes » (« Zidovi među ljudima »).

 

  • « Granice », izložba Nacionalnog muzeja povijesti migracije u Parizu

Izložba Granice Nacionalnog Muzeja povijesti imigracije u Parizu promatra ljudsku stvarnost koju je kontrola i militarizacija granica učinila napetom.

Sastavljena od 20 panoa, ona predstavlja povijesne i geopolitičke ključeve za razumijevanje, u priči koja miješa veliku povijest migracija, zemljopis granica, svjedočanstva prijelaza te pogled suvremenih umjetnika.

 

Ove će izložbe biti popraćene međunarodnim simpozijem u Zagrebu i Rijeci koji će se održati 5. i 6. lipnja i filmskim programom organiziranim u  suradnji s Art-kinom Rijeka i kinom Tuškanac u Zagrebu (program će uskoro biti definiran).

letak_web