U svakom prostoru postoje ljudi

AUDIOVIZUALNA I INTERAKTIVNA INSTALACIJA                                                     

Projekt  hrvatsko-francuske umjetnice Jelene Remetin u suradnji sa Surogat i de facto uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba i Francuskog instituta u Zagrebu.

 

Projekt ‘U svakom prostoru postoje ljudi’ poziva publiku na zvučno, vizualno i interaktivno putovanje na kojem će imati mogućnost u potpunosti doživjeti jednu dirljivu i poetičnu priču, uspomoć telefonske aplikacije i zvučnih softvera.

Ideja je voditi publiku kroz prostorije imaginarnih stanova fiktivne zgrade zahvaljujući montaži zvuka u 3D obliku. Cilj je da cijela zvučna paleta oživi imaginarni prostor, a ‘nevidljivi ljudi’ dobiju obrise u ‘našoj’ dimenziji. Prostorije su okarakterizirane pomoću fotografija i crteža te videa smještenih na pregradnim zidovima.

Četiri kata, četiri priče, četiri profila današnjice u europskoj metropoli.    Svaki stan je još jedan svjedok sjećanja prošlosti te mjesta u kojem egzistira.

Završna ideja je napraviti veliki neboder u kojem će više katova predstavljati jednu od europskih metropola, odnosno Babelov toranj sadašnjice.

Četiri priče na hrvatskom jeziku koja će biti predstavljene 22. ožujka u Laubi, samo su početak zvučne odiseje koja uskoro kreće u izgradnju ostalih zvučnih europskih katova.

 

Više o umjetnici : www.jelenaremetin.com

Aplikacija ZVUKOPIS : http://zvukopis.surogat.net/

 

PRIČE

 

  • “Kupac je kralj”, 1. kat

Više tvrtki dijele svoje urede u jednom stanu .

Nekoliko aspekta tržišta via co-working i malih poduzeća, zajedničko u većini velikih gradova .

 

  • “Nepoznati s drugog kata” , 2. kat

Prazan stan koji je zapečaćen godinama.

Priča o neriješenom ubojstvu, ispričano u prvom licu. Posjetitelj postaje privilegirani svjedok slučaja.

 Izmišljena priča između trilera i ‘nouvelle noire’, koja potvrđuje usamljenost  i crnu kroniku koja jednim dijelom daje svakodnevni ritam velikim gradovima.

 

  • “Kriza”, 3. kat

Svađe i kriza bračnog para od pedesetak godina.

Financijski problemi, obiteljski odnosi, te prisiljena migracija u velike gradove u današnjem društvu.

 

  • “Cimeri zvuka”, 4. kat

Tulum  u studentskom stanu.

Koja su očekivanja novih generacija?

Na ovom katu, za razliku od ostalih stanova, posjetitelji su “vidljivi” i prisutne osobe razgovaraju izravno s njima, što im omogućuje da dožive jedan zabavan i obrazovan aspekt postojeće instalacije.