Predavanja Jean-Marca Lévya-Leblonda

Uokviru projekta Strukture nevidljivog  Jean-Marc Lévy-Leblond boravit će u Zagrebu i održati dva predavanja na engleskom jeziku:

« Predstavljanja prostora i vremena u suvremenoj fizici » 15. travnja u 17h u Institutu Ruđer Bošković

Moderne matematičke i fizičke znanosti preokrenule su naše teorijske koncepcije prostora i vremena: prostori koji imaju više od tri dimenzije, zakrivljeni prostori,  teorija relativnosti, itd., toliko pojmova neophodnih za današnje shvaćanje svijeta. Možemo li predstaviti te ideje bez upotrebe sofisticiranih matematičkih pojmova? I možemo li ih predočiti? Koje postupke vizualizacije i imaginacije moramo pritom upotrijebiti?

 

« Umjetnost i znanost danas » 17. travnja u 17h u Tehničkom muzeju  

Danas je moderno povezati umjetnost i znanosti. Većina rasprava razmijenjenih u tom području bavi se usporedbama čiji je cilj istaknuti sličnosti između umjetničke kreacije i znanstvenog istraživanja. Ustvrdit ćemo da taj način obrade ove teme vodi do dosta površnih stajališta. Ako trebamo uzeti u obzir  aktualne prakse (društvene i individualne) u ova dva područja više nego apstraktne prikaze, zaključit ćemo da su razlike između umjetnosti i znanosti za svaku od njih veće i zanimljivije od njihovih sličnosti. Moći ćemo pokušati izgraditi veze bogate značenjima i vrlo plodne uz jedini uvjet da priznamo njihove različitosti. Ovo općenito stajalište bit će ilustrirano s nekoliko „kratkih susreta“ između fizičara (predavača) i nekoliko suvremenih umjetnika.   

 

Profesor na sveučilištu u Nici do 2002, na odsjecima za fiziku, filozofiju i komunikacije, Jean-Marc Lévy-Leblond atipičan je znanstvenik. Ističe se ne samo po brojnim radovima u području teorijske fizike i matematike, već i po velikom angažmanu u području znanstvenog obrazovanja, koje uključuje i književnike, svojim značajnim doprinosima u području povijesti, politike i filozofije znanosti. 

Bez prestanka se bori protiv pojedostavljenja i protic klišeja na duhovit način otkrivajući “golem muzej grešaka koje su nam predhodile”. Napisao je brojna djela “kritika znanosti” kao što su drugi napisali kritike umjetnosti.