Predavanje francuske filozofkinje Catherine Malabou: “Preobražaji inteligencije”

Ponedjeljak 26. veljače u 19h

Akademija dramske umjetnosti – dvorana F22 (Frankopanska 22)

slobodan ulaz  // predavanje na engleskom, bez prijevoda

 

Na poziv Multimedijalnog instituta Catherine Malabou, ugledna francuska filozofkinja i profesorica na sveučilištui Kingston, u Zagrebu će održati predavanje o svojoj posljednjoj knjizi posvećenoj preobražaju inteligencije. 

Catherine Malabou je vodeća francuska filozofkinja, a crvena nit njezinog filozofskog rada je pojam plastičnosti i mogućnost plastične ontologije. Plastičnost označava podjednako sposobnost preuzimanja forme (poput plastičnosti gline) i stvaranja forme (poput plastičnih umjetnosti ili plastične kirurgije). Malabou je taj Hegelov termin preuzela i razvila ga premošćujući brojne jazove između filozofije, psihoanalize i neuroznanosti, transformirajući pritom svaku od ovih disciplina.

U zagrebačkom predavanju Na putu u drugu dolinu queera Malabou će predstaviti svoja promišljanja o metamorfozi pojma inteligencije, s obzirom na razvoj suvremene tehnologije. Tim povodom Multimedijalni institut, u suradnji s Fakultetom za medije i komunikacije, objavljuje prijevod njene najnovije knjige Preobrazbe inteligencije, nakon što su u protekle dvije godine publicirane njena Ontologija nezgode i Šta da radimo sa našim mozgom?.

 

Gostovanje Catherine Malabou organiziraju Multimedijalni institut i Fakultet za medije i komunikacije (Beograd), u suradnji s udrugama Kulturtreger i Kurziv, Akademijom dramske umjetnosti i Francuskim institutima u Zagrebu i Beogradu.

Medijski partneri: booksa.hr / kulturpunkt.hr

 

 

Više informacija : http://www.mi2.hr/en/