Međunarodna dramska kolonija, Grožnjan, 2015

Rendez-vous

 „OD TEKSTA DO PREDSTAVE, HRVATSKA – FRANCUSKA“

Međunarodna dramska kolonija je program koji traje od 1999. godine kao važan projekt Hrvatskog centra ITI koji je postao prepoznatljivi format i izvan granica Hrvatske. Pisac ima središnje mjesto, a profesionalni glumci i redatelj kroz dramsku radionicu pretvaraju njegov književni tekst u kazališni.

Posebnost Kolonije je ambijentalnost u prostorima istarskog, pitoresknog gradića Grožnjana gdje se u potpunoj izolaciji glumci, dramaturzi, redatelji i pedagozi posvećuju samom dramskom pismu. Ostvarena interakcija domaćih i stranih pisaca i redatelja u Koloniji otvara mostove kazališne suradnje, a s obzirom na specifičan pristup rada na tekstu, mladi pisci stječu iskustvo procesa pretvaranja literarnog u kazališni tekst.

Ove godine Hrvatski centar ITI  je odabrao kao dramski predložak djelo“Georges Kaplan“ mladog pisca Frederica Sonntaga, djelo koje će biti objavljeno u sklopu Antologije suvremenih francuskih pisaca u izdanju Hrvatskog centra ITI.

Rad na tekstu koji će se u sklopu Kolonije započeti poslužit će kao čvrsti temelj za predstava prema istom dramskom predlošku a u produkciji splitskog kazališta Playdrama.

rendezvous_blok