Apsolutni idealizam

Izložba Martine Zelenike MOON

OTVORENJE IZLOŽBE: ponedjeljak, 4. travnja u 20h

 

“Apsolutno odbacujem sve konvencionalne teze koje upućuju na idealiziranje  konzumerističkih društvenih parametara. Apsolutno se nadovezujem na zadnju izložbu zvanom METAPERSPEKTIVA, metafizika sa prefiksom meta koja sugerira bitno drugačiji pogled na svijet koji nas okružuje. Čovjek i njegovo postojanje pripada univerzalnoj ideji, onoj tzv. božanskoj, odnosno mi smo ideja sama po sebi stvorena od nekoliko perspektiva ili stupnjeva. Međutim, govoreći o apsolutnom idealu, DUH je primaran element, metafizička energija koja je apsolutna sama po sebi, ona je bezgranična. Duhovnost i umnost kao dva suprotna elementa međusobno se sintetiziraju u IDEJU koja se razvija i tek na kraju dolazi do svijesti o sebi i svom postojanju, tek je na svršetku ono što doista jest u kojoj god materiji ona bila. IDEJA jest BITAK, sveopća bit duha i prirode, glavni pojam cjelokupnog sustava, ona je um i umnost. Ideja je primaran oblik kreacije. Svi smo mi kreairani kao potencijalna apsolutna bića, dok realizacija ka tom stupnju ovisi o unutarnjoj individualnoj ali i kolektivnoj svijesti.

Interdisciplinarnim umjetničkim konceptom želim prisjetiti na činjenicu da je post-fizičko ono koje opravdava fizičko, i da je, u mjeri s kojom se percipira odlučujući faktor za stvaranje nove, u mom slučaju mutirane ne-ljudske kreacije. Sintetiziram medije i sintagme, kombinirajući fizički sa umjetnošću. Citiram: “ Možemo reći da umjetnica spaja ovdje sa onkrajem na transdisciplinaran način. Ona nije u potrazi za prividnim često nepostojećim skladom, ali otvoreno priznaje da je doista disharmonija globalnog licemjera, gurajući time promatrača prema samorefleksiji u odnosu na društveno okruženje. Mi smo ono što nam je rečeno da budemo. (Nina Jeza, Artists&Poor’s, 2015.)”

Martina Zelenika MOON, 2016.

 

Izložba APSOLUTNI IDEALIZAM sastoji se od dva umjetnička projekta, “PROJEKCIJE ONKRAJA” velikih crteža humanoidnih mutanata na platnu, i interdiscplinarnog projekta TAB_letter (TAB_pismo), s poezijom “Oda Čovječanstvu” koja se muzikalno izvodi na francuskom jeziku. Postav se sastoji od 4 velika platna izložena u frontalnom staklenom djelu Medijateke, dok se multimedijalni dio projketa TAB_letter nalazi unutar prostora gdje će posjetitelji moći vizualno I zvučno doživjeti bit poruke ovog umjetničkog koncepta. Muzički performans izvest će se u srijedu 20.4. u 18:30. 

Zagrebački bend ROKAMBOL muzikalno izvodi tekst poezije “ODA ČOVJEČANSTVU” (TAB_LETTER projekt by MOON) na francuskom jeziku u eksperimentalno-transcendentalno-energično akustičnoj maniri i pjevnim recitalom istog teksta.

Bend izvodi i praizvedbe dviju novih pjesama koje slijede kao iznenađenje.

Jelena Rajčević – udaraljke, vokal

Marko Rukavina – kontrabas

Miro Manojlović- vibrafon

Niksa Marinovic – gitara,vokal

Tena Novak – violina, vokal

Web stranica projekta http://www.tabletter-project.martinazelenika.com/

Zelenika

 

Martina Zelenika umjetničkog imena MOON (1978) je priznata hrvatska multimedijalna umjetnica. Po svome širokom opusu kreativnog izražavanja pripada među interdisciplinarne umjetnike. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Ante Kuduza, a nastavila magistarski poslijediplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, smjer Video-Novi mediji. Sudjeluje na raznim umjetničkim rezidencijama i izložbama. Živi i radi u Zagrebu. http://www.martinazelenika.com