Animafest 2018: više od  45 francuskih filmova ili filmova nastalih u koprodukciji s Francuskom i brojni gosti!

Zagreb će ponovno vibrirati u ritmu crtanog filma od 4. do 9. lipnja. Tijekom 6 dana, filmovi u konkurenciji, panorame, retrospektive, izložbe, predstavljanja i susreti omogućit će posjetiteljima da otkriju bogatstvo i kreativnost crtanog filma. Ove godine glavna je tema horror: trest ćemo se od straha, ali i smijati!

Kao i svake godine bit će prikazani brojni francuski filmovi ili filmovi nastali u koprodukciji s Francuskom, a i brojni gosti počastit će nas svojoim prisustvom na festivalu među kojima su i: 

  • Anaïs Caura s filmom « The man-woman case»  inspiriranim životom Eugènea Fallenija, rođenog kao Eugénia Falleni, prvom transrodnom žrtvom suvremene povijesti Australije u 1920.-im godinama (nagrada publike za najbolju televizijsku seriju na festivalu Annecy).
  • Emma De Swaef i Marc James Roels (autori kratkometražnog vrlo nagrađivanog filma « Oh Willy … ») , s dugometražnim filmom « Ce magnifique gâteau » (francusko-nizozemska koprodukcija), nedavno prikazanim na Quinzaine des réalisateurs u Cannesu. Ova antologija smještena u kolonijalnoj Africi krajem 19. stoljeća prati 5 likova :  zabrinutog kralja, kepeca srednje dobi koji radi u luksuznom hotelu, poslovnog čovjeka, izgubljenog nosača i mladog dezertera.
  • Sarah Jane Hatooka Scebat s filmom « Guide de jardinage » koji priča priču o majci koja rađa dijete prekriveno trnjem, te bezuspješno traži rješenje u knjigama o vrtlarstvu.
  • Serge Elissalde, koautorica dugometražnog filma « U », sa svojim posljednjim kratkometražnim filmom « 5 euros » o nevoljama Jean-Claudea, koji je nakon 33 godine stažiranja, ali uvijek bez posla, izbačen iz stana sa samo 5 eura u džepu.
  • Producentica Edwina Liard koja predstavlja « Negative Space» redatelja Ru Kuwahate i Maxa Portera. Sjajan film nominiran 2018. za Oscara za najbolji kratkometražni crtani film.
  • Laurène Braibant s filmom « l’Ogre » ili pričom o divu koji, iskompleksiran svojom veličinom, prestaje jesti užasnut idejom o otkrivanju svoje čudovišne ćudi što bi ugrozilo njegovo mjesto u društvu. Ali tijekom jednog službenog banketa njegova prava ćud prijeti izaći na vidjelo.
  • Samuel Albaric s filmom « 5 ans après la guerre » : kako rasti s ocem Iračaninom koji nije prisutan i majkom Židovkom koja je sveprisutna? Tim, koji je vrlo uznemiren velikim prijeporima današnjega svijeta, pokušava u njemu naći svoje mjesto.
  • I u okviru suradnje filmovi studenata : Manuel Morvant s filmom « Lou Pantaï » i Bérénice Motais de Narbonne s filmom « Astrale »

Također vam toplo preporučujemo Le Grand Méchant Renard et autres contes…. Benjamina Rennera i Patricka Imberta (autora vrlo lijepog filma Ernest et Célestine), koji je ove godine osvojio Césara za najbolji crtani film. Ne smijemo zaboraviti ni francusku koprodukciju «La tortue rouge » Michaela Dudoka de Wita i « Ma vie de Courgette » Claudea Barrasa koji će biti prikazani na besplatnim projekcijama na otvorenom!

U petak 8. lipnja u 10h30 u kinu Tuškanac francuski agent i izdavač Nicolas Grivel održat će predavanje o načinu stvaranja portfolija koji pomaže u afirmaciji umjetnika u području crtanog filma. Stručnjak crtanog filma Alexis Hunot vodit će razgovore nakon projekcija.

Francuski institut ugostit će od 4. do 10. lipnja  izložbu  hrvatskog umjetnika Stipana Tadića koji potpisuje plakat festivala. U Francuskom institutu održat će se i predstavljanje transmedijalnog projekta « black &white » Darka Bakliže (Amulet studio) 7. lipnja u 18h.

Konačno,  u suradnji s Animafestom, Francuski institut će otvoriti prostor posvećen virtualnoj stvarnosti predstavljajući dvije kreacije francuskog studija Innerspace – « Firebird :  La Péri » i « Firebird :  The Unfinished ». (virtualna stvarnost)

Kompletni program, datume i satnice projekcija potražite ovdje : www.animafest.hr