9. SUBVERSIVE FILM FESTIVAL: KUĆA FILMA I PRIJATELJSTVA donosi pregršt francuskih filmova

U sklopu natjecateljskog programa u kinu Europa donosimo nekoliko igranih i dokumentarnih francuskih filmova koji se natječaju za nagradu WILD DREAMER. Filmovi problematiziraju aktualnu izbjegličku krizu (koja najviše pogađa upravo mediteranske zemlje). revolucionarno nasljeđe arapskog proljeća i njegova izdana obećanja.

Iz dokumentarne sekcije izdvajamo prvijenac libanonsko-francuske redateljice Anne Roussillon Ja sam narod  koji pokazuje kako su se egipatska (post)revolucionarna gibanja odrazila na svakodnevicu jednog lucidnog seljaka i njegove obitelji. Velik je to film koji se može primijeniti na sve naše demokracije jer njegov naziv koji se referira na pjesmu legendarne Oum Kalthoum nije sveden tek na obični slogan i parolu. Tu je i doks redateljice Claire Simon Šuma od koje su satkani snovi o pariškom Bois de Vincennes, tom zelenom otoku tišine usred urbanog kaosa, negdje ne pola puta između raja i utopije.

Iz igrane sekcije izdvajamo sjajan debi tunisko-francuske redateljice Leyle Bouzid Kad otvorim oči o buntovnoj Farah i njezinu bendu Joujma koji tik pred Jasmin revoluciju bivaju suočeni s cenzurom i represijom zbog svojih provokativnih i režimu Bena Alija mrskih tekstova. Film je dobio nagradu publike na festivalu u Veneciji. Tu je i marokansko-francuska koprodukcija S Puno ljubavi, dosad možda najeksplicitniji prikaz ženskog erosa u recentnoj magrebskoj kinematografiji, koji se bavi prostitucijom u zemlji u kojoj se seksualnost percipira kao instrument podjele i ekonomske dominacije. Nakon filmske premijere redatelj Nabil Ayouch je zbog neprestanih prijetnji morao potražiti azil u Francuskoj, dok je njegova glavna glumica Loubna Abidar usred dana napadnuta na ulici Casablance.

much-loved

@Unifrance

Nemojte propustiti ni najnoviji film kultnog alžirsko-francuskog redatelja Rachida Bouchareba Put za Istanbul u kojem izvrsna Astrid Whettnall susreće kolonu sirijskih izbjeglica dok pokušava prijeći tursko-sirijsku granicu ne bi li ušla u trag kćeri koja je pronašla put prema islamu i pridružila se džihadistima. Svakako pogledajte i Théo i Hugo na istom brodu, najnoviju suradnju ikona francuskog queera Oliviera Ducastela i Jacquesa Martineaua premijerno prikazanu na berlinskoj Panorami, te europsko iznenađenje godine, feministički manifest Baden Baden, talentirane mlade autorice Rachel Lang s neodoljivom i androginom Salomé Richard u glavnoj ulozi.

U sklopu sekcije Hommage u kinu Tuškanac prisjećamo se nedavno preminulog, najtajanstvenijeg predstavnika francuskog novog vala Jacquesa Rivettea. Ovaj francuski majstor modernizma vjerojatno je najmanje poznat od velike petorke novoga vala (uz Truffauta, Rohmera, Chabrola i Godarda), ali je sasvim sigurno najosebujniji autor spomenute petorke. U kinu Tuškanac prikazujemo tri njegova remek-djela iz 60-ih: tjeskobni filmski debi Pariz pripada nama, svojedobno iznimno kontroverznu adaptaciju Diderotova romana Redovnica koja žestoko kritizira katoličku crkvu, s Godardovom muzom Annom Karinom u glavnoj ulozi. Tu je i  Luda ljubav oneirička meditacija o krhkosti ljudskih odnosa i stvaralačkog procesa, s redateljevom omiljenom glumicom Bulle Ogier u jednoj od njezinih najboljih uloga. Ova tri naslova potvrđuju Rivetteovu zaokupljenost nemogućnošću razgraničenja iluzije i zbilje, priče i njezina pripovijedanja i neostvarivom težnjom za homogenim fabulama. Ciklus zatvara dokumentarni film Jacques Rivette – čuvar sastavljen od intervjua kritičara časopisa Cahiers du cinéma Sergea Daneya s redateljem.

Raspored projekcija pogledajte na:

http://subversivefestival.com/raspored/

 

Tribina

Na tribini Tko zviždi zlo ne misli u petak, 13. svibnja u 20 sati u kinu Europa, sudjeluju Florence Hartmann, na području bivše Jugoslavije posebno poznata bivša glasnogovornica Haškog suda, koja će govoriti o svojoj knjizi ZviždačiJennifer Schulte, istraživačica ljudskih prava s posebnim naglaskom na praćenje posljedica svjetske politike u Africi, Bliskom istoku i Latinskoj Americi, te Jillian C. York, direktorica odjela za međunarodnu slobodu izražavanja organizacije Electronic Frontier Foundation. Nakon epizode s danas najpoznatijim svjetskim zviždačem Edwardom Snowdenom i nedavnog zviždačkog projekta Panama Papers, u ovoj raspravi osvrnut ćemo se na aktualni globalni kontekst u kojem zviždači, ali i nezavisni istraživači i novinari djeluju. Kao što je Florence Hartmann u svojoj knjizi istaknula: „Za razbijanje tišine potrebna je hrabrost i, uvijek, žrtva. Govorenje istine ima svoju cijenu s obiju strana Atlantika. Apeliranje na ljudsku savjest i na tijela vlasti nema nikakve veze s njihovom (zviždačkom) profesijom, nego samo s njihovom građanskom savješću“.