27 glazbenika, jedan orkestar, jedna Europa!

Povodom francuskog predsjedanja Europskom unijom, Francuski institut u Finskoj, zajedno s francuskom kulturnom mrežom u Europi, virtualno je okupio mlade europske talente na jedinstvenom koncertu klasične glazbe.

Pod vodstvom i koordinacijom: Dimitrija Soudoplatoffa uz pomoć Jamesa Salomona Kahanea

“Europa, prije nego što bude vojni savez ili gospodarski subjekt, mora biti kulturna zajednica u najvišem smislu te riječi”, rekao je Robert Schuman. Francuski institut u Finskoj tu je misao osnivača Europe pretočio u djelo stvarajući “Orkestar francuskog predsjedanja EU” koji izvodi jedinstveni koncert namijenjen obilježavanju francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije. 27 mladih glazbenika iz 27 zemalja Europske unije udružilo je svoje talente kako bi izveli finale “Životinjskog karnevala”, francuskog skladatelja Camillea Saint-Saënsa. Svaki glazbenik pridonosi harmoniji orkestra, na isti način na koji svaka država članica pridonosi harmoniji Europske unije – a posebno u ovom trenutku potpunog europskog jedinstva prema ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine.

Hrvatsku sudjeluje u ovom projektu, a predstavlja je mladi udaraljkaš Franko Štrbac, rodom iz Zagreba, u dobi od 21 godine, koji u slobodno vrijeme radi kao DJ te voli kuhanje i masaže!

Njegovu izvedbu potražite ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=2FTGQb-EsGw&list=PLEQjBkynA-A2hFjUqcIZbGM8hXUW4ccyw&index=25

Otkrijte rezultat ove lijepe inicijative: https://www.youtube.com/watch?v=rSLNLNJqTbc&t=9s