Izložba: Grand prix AFEX-a za francusku arhitekturu u svijetu

Od 4. travnja do 2. svibnja 2022., Francuski institut, Preradovićeva 5

Francuski institut u Hrvatskoj predstavlja u svojim prostorima u Zagrebu od 4. travnja do 2. svibnja 2022. izložbu u produkciji AFEX-a (French Architects for Export), od kojih je prva održana u Parizu u Kraljevskoj palači od listopada do prosinca 2020.

U sklopu svojih misija, od 2010. AFEX organizira AFEX Grand Prix za francusku arhitekturu u svijetu. Svako izdanje nagrađuje zgrade koje su u inozemstvu isporučili francuski arhitekti, istaknuti po svojim dizajnerskim i građevinskim kvalitetama.

Tijekom svog izdanja 2020., Grand Prix AFEX 2020. dodijeljen je na otvorenju Dana nacionalne arhitekture, organiziranog 15. listopada 2020. u Parizu u Kraljevskoj palači. Pobjednički projekti su tamo bili izloženi do 15. prosinca 2020. Ova izložba je nakon toga započela svoju međunarodnu turneju.

AFEX je udruga s više od 200 članova: stotinjak arhitektonskih agencija, ali i inženjera, urbanista, krajobraznih arhitekata, dizajnera interijera i proizvođača. Grand Prix ima za cilj reklamirati i promicati kvalitetu francuske arhitektonske produkcije u inozemstvu, kao i promicati i dijeliti pristup i znanje koje su francuski arhitekti stekli na međunarodnoj razini.

“AFEX ovdje predstavlja zgrade koje su izgradili francuski arhitekti u inozemstvu. Mi zelimo širu javnost upoznati s nagrađenim projektima u okviru Grand Prix AFEX. Projekti svih veličina i svih vrsta, bilo da su diskretni ili blistavi dragulji naše arhitekture, kakvu su gradili, vidjeli i doživjeli ljudi diljem svijeta.

Svi su izvanredni, uspješni, često isporučeni u teškim uvjetima. Predstavljene zgrade, od najprestižnijih do najskromnijih, utjelovljuju i oživljavaju niz susreta: susret kultura, majke uspješne plodnosti, ali i susreta tehnika i tehnologija, povezanih s poviješću i razvojem zemalja.

Ova izložba odaje počast kvaliteti naših arhitekata koji grade diljem svijeta, obogaćujući svoje stvaralaštvo i mogućnosti izvan granica. Ona svjedoči također i o kvaliteti dijaloga kojeg su znali uspostaviti sa stranim kupcima kako bi udovoljili njihovim potrebama i ambicijama.

U globaliziranom svijetu s ograničenim resursima, ali koji poznaje sve potrebe, više od dva desetljeća AFEX prati francuske arhitekte na putevima izvoza, ujedno posutim i zamkama i obećanjima. Kako bi im pomogao da odgovore, učinkovito, ali bez da izgube samosvojnost, na izazove izgradnje novog svijeta, svaki put dalje, uvijek bliže.”

Madeleine Houbart, Glavna tajnica AFEX-a

Izložba u Francuskom institutu